Hoppa till huvudinnehållet

Kronofogden säljer värmländsk gård – för 68 miljoner

Publicerad:
Huvudbyggnaden på gården som den ser ut idag i jämförelse med hur den såg ut i början av 1900-talet.
Huvudbyggnaden på gården som den ser ut idag i jämförelse med hur den såg ut i början av 1900-talet. Foto: Claes Österman/S Selldén

Kronofogden kommer att sälja en stor jordbruks- och skogsegendom utanför Säffle på exekutiv auktion. Priset är satt till 68 miljoner kronor.

Det handlar om Bredene säteri som ligger vid Hög en bit ut på Värmlandsnäs. Det handlar om en gammal och förfallen herrgårdsbyggnad men framför allt om skog och åkermark. Därav det höga fastighetsvärdet.

Fastigheten är på totalt 514 hektar varav 290 hektar produktiv skogsmark, 206 hektar åkermark samt cirka 20 hektar skogsimpedient (typ berghällar och myrmarker) och övrig mark.

Kronofogden vill sälja Bredene säteri i Säffle på exekutiv auktion. Priset är satt till 68 miljoner kronor. Huvudbyggnaden är i starkt förfall efter flera år av bristande underhåll.
Kronofogden vill sälja Bredene säteri i Säffle på exekutiv auktion. Priset är satt till 68 miljoner kronor. Huvudbyggnaden är i starkt förfall efter flera år av bristande underhåll. Foto: Claes Österman

Fastigheten omfattar också tre ekonomibyggnader på sammanlagt nära 2700 kvadratmeter.

Om markvärdet är högt så är byggnaderna i betydligt sämre skick. Själva huvudbyggnaden, som är en tvåvånings herrgårdsliknande byggnad på 370 kvadratmeter, beskrivs som ett hus i totalt förfall. Huset har stått tomt och obebott i över 15 år.

De större ekonomibyggnaderna, bland annat svinstall, är i betydligt bättre skick. På fastigheten finns också flera andra byggnader som däremot är i så dåligt skick att de enligt mäklarens bedömning saknar värde.

En gång i tiden var Bredene säteri däremot en pampig byggnad. Huset är byggt 1909 men gården är nämnd redan på 1400-talet.

  • Huvudbyggnaden är i starkt förfall efter flera år av bristande underhåll.
    Huvudbyggnaden är i starkt förfall efter flera år av bristande underhåll. Foto: Claes Österman
  • Så här såg Bredene säteri ut i början av 1900-talet då den byggdes.
    Så här såg Bredene säteri ut i början av 1900-talet då den byggdes. Foto: S. Selldén
  • Flera av byggnaderna på fastigheten är helt förfallna.
    Flera av byggnaderna på fastigheten är helt förfallna. Foto: Claes Österman

Det är andra gången som Kronofogden lägger ut Bredene till försäljning på exekutiv auktion. När det skedde i september förra året ställdes auktionen in i sista stund då ägaren och banken nådde en överenskommelse.

Taxeringsvärdet på fastigheten ligger på drygt 27 miljoner kronor. Men kronofogdemyndigheten har bestämt utropspriset till 68 miljoner kronor.

Den exekutiva auktionen sker i Karlstad den 21 mars om inte berörda parter kommer överens ytterligare en gång.

Artikeltaggar

AuktionerBostad och byggenEkonomiFastigheterKronofogdenSäffleVärmlandsnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.