Hoppa till huvudinnehållet

Efter nedläggningen – Besikta snabba att ta över bilprovning

Publicerad:
Daniel Hjortström, vd Besikta, Peter Jonsson (S) kommunalråd och Daniel Bäckström (C). riksdagsledamot, klipper bandet som förklarar att, nu finns det bilprovning i Sysslebäck igen.
Daniel Hjortström, vd Besikta, Peter Jonsson (S) kommunalråd och Daniel Bäckström (C). riksdagsledamot, klipper bandet som förklarar att, nu finns det bilprovning i Sysslebäck igen. Foto: Morgan Bäckvall

När Bilprovningen hösten 2022 stängde sin anläggning i Sysslebäck fick det följden under fyra månaders tid att bilägare tvingades åka många mil till bilprovning i Malung, Torsby eller Hagfors.

Nu öppnar Besikta sin 197:e bilprovning och under onsdagen var det högtidlig invigning.

Många besökare, ett 50-tal på plats, ville gratulera Torsby kommun och Besikta, för sin samverkande insats att rädda bilprovning kvar i Sysslebäck.

När Bilprovningen stängde sina portar i slutet av oktober tog det fyra månader innan en lösning på plats kunde öppna under onsdagen med en ”symbolisk” första bilist och med bandklippning. I samma lokaler som tidigare bilprovning.

Daniel Hjortström, vd, Besikta, invigningstalar inför besökarna.
Daniel Hjortström, vd, Besikta, invigningstalar inför besökarna. Foto: Morgan Bäckvall

– Vi har valt att satsa i Sysslebäck. Vi har som slogan ”alltid nära dig” för vi har märkt att vi är väldigt välkomna på ställen som här. Vi har sedan tidigare goda erfarenheter från Vännäs by, Älvdalen, Slite på Gotland och det skapar en stolthet i samhället att vi finns här och då blir vi väldigt uppskattade och välkomna, säger Daniel Hjortström.

Det går att få tillräcklig lönsamhet på sådana här orter också, men det går inte att göra på samma sätt som exempelvis i Malmö eller Göteborg.
Daniel Hjortström, vd, Besikta

Bilprovningen hade i augusti 2022 meddelat att man stänger i Sysslebäck på grund av att stationen under många år gått med förlust.

Line Synnöve Bengtsson är glad att det kommer bilprovning till Sysslebäck. - Jag  hade tidigare fått åka tolv mil från Uggelheden till Malung eller Torsby, säger hon.
Line Synnöve Bengtsson är glad att det kommer bilprovning till Sysslebäck. - Jag hade tidigare fått åka tolv mil från Uggelheden till Malung eller Torsby, säger hon. Foto: Morgan Bäckvall

Nu kommer Besikta att ha öppet två dagar i veckan och om behovet finns kan det komma att ändras.

Hur kan Besikta nå lönsamhet när inte Bilprovningen gjorde det?

– Vi har tränat på detta och och har ett koncept som fungerar. Det går att få tillräcklig lönsamhet på sådana här orter också, men det går inte att göra på samma sätt som exempelvis i Malmö eller Göteborg, för då fungerar det inte, säger Daniel Hjortström.

Vilka fordon kan ni ta emot?

– Här kan vi ta emot de flesta upp till tre och ett halvt ton. Lastbilar klarar vi inte, men husvagnar går så länge inte den är så stor att den inte får plats på lyften. Det här är en väldigt bra anläggning, med genomfart.

På plats under invigningen fanns förutom Torsbys kommunalråd och oppositionsråd, näringslivschef, kommundirektörer, även riksdagsledamoten Daniel Bäckström (C).

Bilprovningen lade ned och Besikta tog över lokalerna i Sysslebäck.
Bilprovningen lade ned och Besikta tog över lokalerna i Sysslebäck. Foto: Morgan Bäckvall

– Det är en oerhört viktig grundläggande service som bilprovningsverksamheten utgör, både i förhållande till vad lagen kräver av oss som invånare och bilägare, men viktig är också närheten till stationen. Det är ett oerhört viktigt steg som tas idag. Det är en viktig signal för hela länet, säger Daniel Bäckström.

– En permanent stängning skulle ha inneburit väldigt långa resor för de boende i norra Värmland, som precis som alla invånare i Sverige, måste besikta sina fordon enligt lagstadgade intervaller, säger Torsby kommuns näringslivschef Eva Larsson.

Artikeltaggar

BesiktaBilprovningenCenterpartietDaniel BäckströmFordonHusvagnarInvigningarLastbilarSysslebäckTorsbyTorsby kommunTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.