Hoppa till huvudinnehållet

Bomstadbadens storsatsning – jättebrygga i plast: ”Ett landmärke i Vänern”

Publicerad:
Den röda markeringen visar var bryggan anläggs, 99,5 meter rakt ut från stranden, säger David Nordentjell, vd för Bomstadbadens camping.
Den röda markeringen visar var bryggan anläggs, 99,5 meter rakt ut från stranden, säger David Nordentjell, vd för Bomstadbadens camping. Foto: Bomstadbadens camping/Privat

En 100 meter lång plastbrygga ska byggas på Bomstadbaden.

I maj läggs jättebryggan i vattnet för första gången.

– Farfar hade samma tankar på 30-talet, säger David Nordentjell, vd för campingen.

Efter önskemål från flera badgäster drog tankarna om jättebryggan igång. Nu har Bomstadbaden fått godkännande om strandskyddsdispens från kommunen.

– Gästerna kommer att uppskatta bryggan. Det blir ett landmärke i Vänern, säger David Nordentjell, vd för campingen.

Illustration av den blivande bryggan vid Bomstadbaden.
Illustration av den blivande bryggan vid Bomstadbaden. Foto: Bomstadbadens camping

Badplatsen är känd för att vara långgrund. Bryggan är, för att vara exakt, 99,5 meter lång och ska läggas rakt ut från stranden.

– Alla orkar inte gå 100 meter i vattnet för att doppa sig. Det blir smidigare att gå på en brygga och hoppa i, säger David Nordentjell.

Längst med bryggan kommer det att finnas badstegar, och allra längst ut kommer en rutschkana placeras.

– Barnen kommer uppskatta det jättemycket, säger han.

Dispensen gäller under somrarna – mellan maj och augusti. Övrig tid ska bryggan förvaras på land. Det är en av anledningarna till att det blir just en plastbrygga.

– Den ligger bara och flyter jämfört med en träbrygga som behöver ett mer permanent bygge. Det är mycket smidigare att ta upp en plastbrygga.

– Dessutom är det bra ur miljösynpunkt. Den kommer att leva längre än vad jag kommer göra, säger David Nordentjell.

Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, berättar att dispensen delvis gavs på grund av det allmänintresse som finns.

– Det handlar även om ett tillgänglighetsperspektiv, att fler personer ska nå vattnet. De menar på att det inte skiljer sig mot hur det har sett ut i området tidigare.

Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstads kommun.
Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden i Karlstads kommun. Foto: Tommy Pedersen

David Nordentjell beskriver kommunens godkännande som en lättnad, trots att han var rätt säker på utfallet.

– Det är fantastiskt kul så klart, en liten lättnad. Farfar hade samma tankar på 30-talet, han hade både rutschkanor och bryggor.

Enligt beslutet kostar strandskyddsdispensen 10 500 kronor.

Redan på 30-talet fanns rutschkanor och bryggor på plats vid Bomstadbadens badplats. ”Nu knyter jag ihop säcken om historien med farfar”, säger David Nordentjell.
Redan på 30-talet fanns rutschkanor och bryggor på plats vid Bomstadbadens badplats. ”Nu knyter jag ihop säcken om historien med farfar”, säger David Nordentjell. Foto: Bomstadbaden camping

Artikeltaggar

Anders TallgrenBadanläggningarBadplatserBomstadbadenBostad och byggenCampingDavid NordentjellKarlstads kommunVäderVänern

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.