Hoppa till huvudinnehållet

Så gör du sportlovet till ett maxat kulturlov – med museernas hjälp

Publicerad:
Nog finns det att göra på lovet. NWT har kollat vad värmländska museer lockar med.
Nog finns det att göra på lovet. NWT har kollat vad värmländska museer lockar med.

Bandvagnsåkning på Brigadmuseum i Karlstad och en kreativ djupdykning på Kristinehamns konstmuseum – utbudet varierar när värmländska museer laddar upp med lockande aktiviteter för sportlovslediga barn.

Så här mitt i sportlovet kanske det klättras på en och annan vägg därhemma? Nog börjar det bli hög tid att hitta på nåt bortanför skärmar och hemmamys?

Och även om det heter sportlov ryms förstås mycket mer än sport under lovveckan.

Värmländska museer står rustade att ta emot sportlovslediga unga besökare. Här är ett axplock av kreativa aktiviteter i museimiljö.

Bandvagnsåkning är en återkommande sportlovsaktivitet på Brigadmuseet och den brukar orsaka köbildning.
Bandvagnsåkning är en återkommande sportlovsaktivitet på Brigadmuseet och den brukar orsaka köbildning. Foto: Anna Sims

Onsdag 1 mars - Brigadmuseum: Åk bandvagn.

"En perfekt aktivitet för både barn och vuxna, för alla med upptäckarlusten i behåll” lovar museet och låter en äkta militärchaufför köra fram en bandvagn 206. Pågår 11-15, kostar 50 pix per person och ingen förbokning behövs. Bonus: korvgrillning.

Onsdag 1 mars - Värmlands museum: Peta på spännande yxor och skärvor

En av museets arkeologer berättar om sitt yrke och visar arkeologiska föremål som besökarna faktiskt får känna och klämma på. Visningen riktar sig till barn från 8 år och pågår cirka 30 minuter, klockan 13 och 15. Även på fredag 3 mars!

Arkeologi står i fokus på Värmlands museums sportlovsprogram.
Arkeologi står i fokus på Värmlands museums sportlovsprogram. Foto: HP Skoglund

2 och 3 mars - Rackstadmuseet i Arvika: Bygg en skulpturvärld

Konstnärerna Zara Zetterquist och Helene Karlsson håller i en workshop där stora saker kan byggas. Av lera, pinnar, stenar, kartong, lim och massa annat roligt material kan en hel skulpturvärld växa fram. Drop in mellan 12 och 16 i Klabbelagårn framför museets entré - och det kostar gratis!

I Klabbelagårn vid Rackstadmuseet ska hela skulpturvärldar byggas upp.
I Klabbelagårn vid Rackstadmuseet ska hela skulpturvärldar byggas upp. Foto: Jonas Klint

Torsdag 2 mars - Värmlands museum: Sagostund med arkeologen

”Vi läser en bok om medeltiden och pratar om vad arkeologer gör. Vilka verktyg använder en arkeolog och vad kan man hitta vid en utgrävning?” Tid: klockan 13 och 15.

Fredag 3 mars - Kristinehamns konstmuseum: Skapa en bok

Alexandra ”Sasha” Bergdahl Larsson leder en återbruksworkshop där målet är att experimentera med material, ”precis som magiker i sina laboratorier och skapa en unik bok, ett konstföremål”. Riktar sig till 7-12-åringar och pågår 13 -15.

Katrin Westman är en av konstnärerna som utforskar underjorden och en grekisk myt på Kristinehamns konstmuseum. Nu leder hon en workshop för barn som vill skapa på samma tema.
Katrin Westman är en av konstnärerna som utforskar underjorden och en grekisk myt på Kristinehamns konstmuseum. Nu leder hon en workshop för barn som vill skapa på samma tema. Foto: Lena Richardson

Lördag 4 mars - Kristinehamns konstmuseum: Utforska underjorden

Konstnären Katrin Westman bjuder med sportlovslediga mellan 7 och 12 år ner på upptäcktsfärd i underjorden, apropå den nu pågående utställningen på museet. På workshopen får alla skapa sin bild av det underjordiska. Pågår 13-15.30. Föranmälan till museet senast 1 mars!

Söndag 5 mars - Värmlands museum: Familjevisning med workshop

Samling vid den vita älgen klockan 12 - där startar en visning bland museets konstverk och sedan väntar en workshop i Skaparverkstan. Föranmälan i receptionen samma dag, max 25 personer. Bonus: nya chanser ges varje söndag till och med den 2 april.

Värmlands museum lockar med visning på söndagar - samling vid den vita älgen.
Värmlands museum lockar med visning på söndagar - samling vid den vita älgen. Foto: Lena Richardson
De vågade öppna underjorden och fann en gudinna – och en guldgruva

Artikeltaggar

ArvikaBarnBrigadmuseetHelene KarlssonKarlstadKatrin WestmanKlabbelagårnKonstKristinehamnKristinehamns konstmuseumMuseumNöje/KulturRackstadmuseetRackstadmuseetSportlovUtgrävningarUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.