Hoppa till huvudinnehållet

Säbo efter klämolyckan i idrottshallen: ”Utrustningen var godkänd”

Publicerad:
I en en dramatisk räddningsaktion över två timmar lyckades räddningstjänsten i Säffle få loss en pojke i sexårsåldern som fastat i ett hål i en stålkonstruktion i en idrottshall. Pojken fastnade med ett finger i ett hål på sidan av balken. Räddningstjänsten fick försiktigt skära loss honom med en rondellslip.
I en en dramatisk räddningsaktion över två timmar lyckades räddningstjänsten i Säffle få loss en pojke i sexårsåldern som fastat i ett hål i en stålkonstruktion i en idrottshall. Pojken fastnade med ett finger i ett hål på sidan av balken. Räddningstjänsten fick försiktigt skära loss honom med en rondellslip. Foto: Räddningstjänsten

En pojke i sexårsåldern fastnade olyckligt med ett finger i ett fyrkantsrör i Höglundahallen i Säffle på måndagskvällen. Först efter över två timmar – vid halv ett på natten – kunde han komma loss.

Fastighetsägaren Säbo vidtar inga särskilda åtgärder med anledning av olyckan. Utrustningen i idrottshallen var nyligen inspekterad och godkänd.

Pojken var med sin pappa i Höglundaskolans idrottshall och var åskådare till en fotbollsträning. Plötsligt hade hans finger fastnat i ett hål i ett tjockt fyrkantsrör till en stålkonstruktion i hallen.

Det är en bomstolpe som används för att fästa bommar för gymnastik på olika höjder. I hålet där pojken fastnade förs sprintar in.

Folk på plats försökte dra loss pojkens finger med hjälp av tvål och vatten, utan att lyckas. Efter ett tag larmades räddningstjänsten.

”Satt fast ordentligt”

– Vi fick larmet tjugo över tio på kvällen. Det händer ju att barn fastnar och vi trodde nog det skulle bli ett ganska enkelt uppdrag. Men den här pojken satt fast ordentligt, säger Mattias Larsson, räddningschef i Säffle.

Räddningspersonalen fick använda alla verktyg som fanns i bilarna, men lyckades inte bända loss pojken.

Till slut fick de kapa upp fyrkantsröret bit för bit med rondellslip och göra det försiktigt för att inte skada pojken.

– Det här är något jag aldrig varit med om. Det var lite learning by doing för oss. Vi fick vattenkyla röret medan vi kapade upp det. Därför ringde vi in Säfflebostäder som fick komma och städa upp. De tog också ner hela stålkonstruktionen, säger Mattias Larsson.

Över två timmar

I över två timmar arbetade räddningstjänsten med att få loss pojken. Han hade hela tiden sin pappa vid sin sida, men han var såklart skärrad och ledsen.

– Han var verkligen tapper, den lille pojken. Han var jätterädd, men det hela gick bra. Det var oerhört skönt när han kom loss utan skador, säger räddningschefen Mattias Larsson.

Vid halv ett-tiden på natten kom pojken äntligen loss. Räddningstjänsten hade ytterligare någon halvtimmes arbete på platsen, innan den lämnade.

Allt gick bra

Efteråt pustade alla ut och konstaterade att allt ändå gått bra.

– Jag har jobbat sedan 1998 inom räddningstjänsten och aldrig varit med om att nåt sånt här hänt. Visst har jag varit med om att barn fastnat tidigare, men inte på det här viset, säger Mattias Larsson.

Ingen åtgärd

Fastighetsägaren Säbo, Säfflebostäder AB, kommer inte att vidta några särskilda åtgärder med anledningen av händelsen.

– Det var naturligtvis en tragisk händelse men vi ser det som en ren olyckshändelsen. Utrustningen i idrottshallen var besiktigad så sent som i januari och den är godkänd. Vi vidtar inga särskilda åtgärder just nu, säger Frida Wigenstam, fastighetschef på Säbo.

Just den bomstolpe där pojken fastnade sågades i delar i samband med räddningsarbetet och den stolpen ska ersättas.

Artikeltaggar

HöglundaskolanIdrottshallMattias LarssonOlyckor och katastroferSäffleSäfflebostäder

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.