Hoppa till huvudinnehållet

Lurade Kristinehamnspar på 99 000 kronor – döms för penningtvätt

Publicerad:
Kristinehamnsparet blev av med ett större belopp pengar.
Kristinehamnsparet blev av med ett större belopp pengar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ett Kristinehamnspar lurades på drygt 99 000 kronor i ett bedrägerisamtal. En 23-årig man dömdes för penningtvätt. Han överklagade men nu fastställer hovrätten domen.

Det var i oktober 2018 som kristinehamnarna utsattes för ett bedrägeri. En person som uppgett sig komma från Elgigantens säkerhetsavdelning ringde och förmådde kvinnan att använda bank-id och uppge svarskoder till sin internetbankdosa under förevändning att man skulle genomföra en återbetalning av pengar som felaktigt dragits från hennes swish-konto. I själva verket överfördes pengar från kvinnans och hennes mans konton, som hon hade dispositionsrätt för.

Den dömde 23-åringen är inte hemmahörande i Kristinehamn.
Den dömde 23-åringen är inte hemmahörande i Kristinehamn. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tingsrätten gjorde bedömningen att det är utrett att kristinehamnarna utsatts för ett bedrägeri och att pengarna från mannens konto överförts till den dömde 23-åringens konto. Samt att huvuddelen av pengarna överförts till andra konton och tagits ut som kontanter i uttagsautomat. Detta har gjorts genom användande av 23-åringens swish-app som han haft i telefonen och med hjälp av hans bankkort.

Enligt rätten finns ingen rimlig förklaring till att någon annan än 23-åringen haft tillgång till hans telefon, bank-id, swish och bankkort samt koderna till dessa. Han dömdes därför för penningtvätt.

Mannen överklagade och nu har hovrätten beslutat att fastställa tingsrättens dom. Det betyder att 23-åringen ska betala tillbaka pengarna i skadestånd till kristinehamnarna.

Artikeltaggar

BedrägerierBrott, lag och rättElgigantenFängelseKristinehamnÖverklaganden

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.