1982 begav sig Hans Gerremo på statens uppdrag till Branäsberget för att undersöka möjligheten att bygga en skidanläggning.
Efter att ha åkt ”off pist” nedför brantaste backen flera gånger blev analysen: här fanns fallhöjden och utformningen för en framgångsrik skidanläggning.
Nu hyllas Hans Gerremo med att svarta pisten Branten byter namn till Gerremobranten.
Branäs går från klarhet till klarhet i sina satsningar. Senast under måndagskvällen klubbade ett enigt kommunfullmäktige den detaljplan som medger att Branäs på sikt kan bygga cirka 8 300 bäddar på området Nötåsen.
Tidigt på tisdagsmorgonen var det dags att hylla vad som enligt Branäs är en levande legend inom Branäsgruppen och svensk skidåkning i Branäs, Hans Gerremo, som varit ledamot i styrelsen för Branäsgruppen de senaste tio åren.
Beslut om Branäs utbyggnad – från 11 000 bäddar till nästan 20 000Hans Gerremo kommer från Stockholm och hade av staten fått i uppdrag att undersöka möjligheten till en skidanläggning på Branäsberget. Året var 1982 och Hans Gerremo som sekreterare i SLAO, och dåvarande vd Stig Lundqvist gled nedför Branäs brantaste backe, i lössnö och full skidmundering.
Resten är historia, som Branäs uttrycker det i ett pressmeddelande.
Jag kom hit för exakt 41 år sedan den 19 februari och vi skjutsades upp och så gick vi ända upp till toppen.
Hans Gerremo, skidlegendar
Men tisdagsmorgonen var här och nu och Hans Gerremo skulle hyllas genom att man avtäckte skylten Branten, som nu har bytt namn till Gerremobranten.
– Hans Gerremo är en person som betytt oerhört mycket för Branäs. Därför känns det väldigt fint att hans namn nu förevigas på berget, säger Mikael Forsell, platschef service i Branäs.
I närvaro av personal från Branäs fritidscenter och representanter för Branäsgruppen AB avtäcktes skylten Gerremobranten. Hans Gerremo själv lyste ikapp med det strålande solskenet.
– Jag kom hit för exakt 41 år sedan den 19 februari och vi skjutsades upp och så gick vi ända upp till toppen. Man hade huggit ur lite grann ur skogen sedan tidigare, men man behövde få pengar från annat håll för att det skulle gå ihop, säger Hans Gerremo.
– Vi åkte nedför den backe som vi ska åka idag också. Och vi tog oss ned till Mattestorps-området och så tog vi bilarna upp igen. Vi åkte tre varv, minns Hans Gerremo.
Efter att skylten avtäckts var det dags för ett nypremiäråk i Gerremobranten.
Vad är det bästa med Branäs?
– Det är en fantastisk fallhöjd. Och terrängen är sådan att det går att göra så roliga backar. Vi måste nästan upp till Härjedalen för att få den här fallhöjden på 415 meter. Det här är unikt för att vara så långt söderut.
Hur känns det att få ge nytt namn åt gamla Branten?
– Branäs och Branten har en speciell plats i mitt hjärta. Det är otroligt hedervärt. Det är ett fantastiskt tack för de insatser jag gjort, säger Hans Gerremo.
Se filmklippet från gondolliften: