Hoppa till huvudinnehållet

Lars Lerin är Värmlands bäst säljande författare

Publicerad:
Katten Silling är en av aktörerna i Lars Lerins bok Kattjakten, som blev en av Sveriges mest sålda barnböcker under 2022.
Katten Silling är en av aktörerna i Lars Lerins bok Kattjakten, som blev en av Sveriges mest sålda barnböcker under 2022. Foto: Tommy Pedersen

Lars Lerin är enda värmlänningen på topplistan, när Svenska Förläggareföreningen presenterar sin rapport om bokförsäljningen 2022.

Den folkkäre konstnären får å andra sidan dubbla noteringar.

Lars Lerins Kattjakten hamnar på 20:e plats på listan över de mest sålda barn- och ungdomsböckerna i Sverige under 2022.

Tillsammans med Niklas Strömstedt tar Hammarökonstnären sig också upp på topplistan över mest sålda fackböcker. Deras gemensamma bok ”Vid regnbågens slut finns en katt” når plats 14.

Toppsäljaren bland svenska böcker 2022 alla kategorier var "Spindeln" av Lars Kepler. Den mesta sålda barn- och ungdomsboken var humorgruppen I just want be cools "Skurkskolan". Bland fackböckerna toppar Andreas Cervenkas "Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika".

NWT 220924 lars lerin på bokmässan i göteborg.
NWT 220924 lars lerin på bokmässan i göteborg. Foto: Lena Richardson

Förläggareföreningens rapport visar också att spänningsgenren har en dominerade ställning bland svenska bokköpare. 14 av totallistans 20 böcker tillhör denna genre.

En av de få som klämt sig in bland spänningsförfattarnas rafflande titlar på listorna är Alex Schulman – årets Värmlandsförfattare 2021 – vars senaste roman Malma station landar på plats 17 på totallistan och plats 15 bland skönlitterära böcker.

Fakta

Bokåret 2022 i siffror

Sammanlagt såldes böcker till ett värde av 5 miljarder kronor i Sverige.

Försäljningen backade med 2,4 procent jämfört med 2021.

Det såldes 24,3 miljoner tryckta böcker.

I abonnemangstjänsterna strömmades 45,3 miljoner ljud- och e-böcker.

Antalet utländska böcker har ökar de senaste fem åren och stod 2022 för 16 procent av den totala försäljningen.

14 av årets 20 bäst säljande titlar var deckare eller spänningsromaner.

De 20 bäst säljande böckerna utgjorde 3,8 procent av den totala försäljningen.

683 808 olika titlar såldes.

(TT)

Artikeltaggar

Alex SchulmanAndreas CervenkaBöckerDeckareFörfattareFörsäljningHandelKulturLars LerinLitteraturNiklas StrömstedtNöje/KulturVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.