Hoppa till huvudinnehållet

Bötfälldes tre gånger på ett dygn i samma p-hus: "Aldrig mer weekend i Karlstad"

Publicerad:
Duvans parkeringshus i Karlstad kritiseras.
Duvans parkeringshus i Karlstad kritiseras. Foto: Felix Hall

En kvinna var på besök i Karlstad över helgen. Ett besök som gav sur eftersmak efter tre böter på ett dygn.

– Parkeringen har utöver de avgifter jag erlagt i automater kostat mig 1 600 kronor. Aldrig mer weekend i Karlstad, det är ett som är säkert, säger hon.

Kvinnan var i Karlstad över helgen för att hon skulle träffa en barndomsvän – de hade planerat att åka halva vägen var för att mötas i Karlstad. Det blev en fin helg, men den hade helt klart blivit roligare om hon inte fått parkeringsböter på sammanlagt 1 600 kronor.

– Ja, det var riktigt tråkigt, ett illa skött p-hus, där kommer jag aldrig mer att parkera säger hon.

Kvinnan kom fram till Karlstad vid 19.30-tiden på fredagskvällen.

– Jag kör in och parkerar på första våningen. Det är jättedåliga linjer, det finns inga linjer, vad jag kan se. Vi är flera som parkerar samtidigt och alla är lika förvirrade. Det finns en parkeringsvakt som går omkring där och han var väldigt tillmötesgående men han nämnde inget om att jag parkerat utanför parkeringsrutan, säger hon.

Inga linjer. På flera ställen i Duvans parkeringshus är det svårt att tyda vart parkeringsplatsen ska vara.
Inga linjer. På flera ställen i Duvans parkeringshus är det svårt att tyda vart parkeringsplatsen ska vara. Foto: Felix Hall

Kvinnan använde sig sedan av en automat för att betala för parkeringen.

– Jag betalar med mitt kort och anger där bilens reg-nummer så de har väl någon app som de tittar i om man har betalat eller inte, man får alltså inget bevis.

Möts av flera böter

När hon sedan kommer tillbaka till bilen dagen efter möts hon av flera gula lappar på vindrutan.

– Jag har fått två böter för att bilen har stått utanför linjerna. När jag tittar noga så finns det linjer vid framhjulen, men inget utefter bilens långsidor. Jag har också fått en böter för att jag inte har erlagt parkeringsavgift. I de papper jag fått från Hojab så står det att jag inte haft något synligt i framrutan, men det är ju svårt när det inte kommer ut något bevis.

Har du överklagat?

– Ja, men de har fotobevis på att jag står fel några decimeter. Det fanns markeringar, men de var inte så lätta att hitta. Jag tycker att de måste rita upp linjerna tydligare. Tillmötesgåendet har inte varit det bästa.

”Ska få ordning på hela garaget”

2016 övertog Stadsrum Fastigheter driften av parkeringshuset och det är också de som ansvarar för byggnadens underhåll. Mats Toso är marknadsområdeschef för Karlstad.

– Det ligger i de underhållsplaner vi har i att få ordning på hela garaget både vad gäller markeringar och ytskikt, så det ligger som en av åtgärdspunkterna. Då ska vi underhålla golv, väggar och tak. Parkeringshus har ju generellt en hög slitagegrad så det här är ingen ovanlig åtgärd.

Finns det någon tidsplan för när detta ska göras?

– Nej, inte i omedelbar tid, däremot ligger det i planerna för året, så det är på gång.

Har ni någon förståelse för den här personens frustration?

– Ja men självklart, det har vi. Det är inte bra att man uppfattar att det är svårt att parkera. Men jag skulle själv behöva titta lite på det här för det är inget som kommit mig till kännedom. Jag skulle också behöva undersöka saken med APCOA, säger Mats Toso.

Fotnot: Enligt lagen (1976:206) om felparkeringsavgift är det fullt möjligt att på relativt kort tid bötfällas två gånger för samma förseelse. I lagen står det att: ”En ny parkeringsanmärkning får meddelas för varje påbörjat kalenderdygn som överträdelsen pågår. Minst sex timmar måste dock förflyta från det att en parkeringsanmärkning meddelats till dess att en ny får meddelas.”

Snedparkering. Kvinnan NWT har pratat med är inte ensam om att ha parkerat snett på grund av undermåliga linjer i Duvans parkeringshus.
Snedparkering. Kvinnan NWT har pratat med är inte ensam om att ha parkerat snett på grund av undermåliga linjer i Duvans parkeringshus. Foto: Felix Hall

Artikeltaggar

BöterBrott, lag och rättKarlstadParkeringSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.