Hoppa till huvudinnehållet

Janne Schaffer i Karlstad: "Jag har fortfarande kvar känslan"

Publicerad:
Foto: Pressbild/Arkiv

För gitarristen Janne Schaffers bjuder varje år på ett firande av en musikalisk milstolpe. I år är det 50 år sedan första soloskivan och ”de tysta” turnéerna med Arvikamusikern Björn J:son Lindh.

Nu fortsätter hans musikaliska saga på Scalateatern i Karlstad.

"My Music Story" är en konsert som berättar om Janne Schaffers omfattande artistskap. Från 60-talet och vidare genom arbetet med Abbas första singel "People Need Love" och Ted Gärdestads debutalbum till de många samarbetena med Arvikamusikern Björn J:son Lindh och Electric Banana Band.

I år lägger Janne Schaffer lite extra tonvikt vid firandet av att det är 50 år sedan han släppte sitt första soloalbum.

– Plattan låg på försäljningslistans förstaplats i sex veckor, stoltserar Janne Schaffer.

– Nu ska vi släppa den på vinyl igen och det skrivs en bok om hur den blev till.

Janne Schaffer i studion 1973.
Janne Schaffer i studion 1973. Foto: Staffan Almquist

Med på Marit Bergmans nya album

Men det är inte bara gamla meriter som driver honom. Nyligen släppte Marit Bergman ett nytt album efter flera års tystnad där Janne Schaffer medverkar.

– Jag är fortfarande med i studiomusiker-svängen. Det är fantastiskt att man kan vara igång. När jag påminns om gamla inspelningar, som till exempel Abbas "Ring, ring" som vi gjorde för 50 år sedan, sätter det saker i ett märkligt perspektiv. Det är så otroliga avstånd i tid.

När han lyssnar på sitt självbetitlade debutalbum från 1973 tycker han att det har "gått framåt".

– Ja, haha. Jag känner att jag utvecklat mitt komponerande. Det är många som gillar första skivan, den blev en jättehit, men allt var väldigt spontant. Jag hade jobbat med Gärdestad och Abba, Family Four och Glenmarks bland andra och det var därför jag fick frågan att göra en egen skiva. Det är väldigt stor skillnad på det jag gjorde som studiomusiker och det jag gjorde på soloartist.

– Jag gjorde min platta helt efter eget huvud. Den är inspelad live, det är ett fint tidsdokument.

Björn J:son Lindh och Janne Schaffer i Katarina kyrka under en  minneskonsert för Cornelis Vreeswijk.
Björn J:son Lindh och Janne Schaffer i Katarina kyrka under en minneskonsert för Cornelis Vreeswijk. Foto: Jonas Ekströmer

”Vi var så blyga!”

Bland musikerna som medverkar på albumet finns Björn J:son Lindh från Arvika. De samarbetade flitigt genom åren fram till J:son Lindhs bortgång för tio år sedan.

– Jag var med på hans första platta som spelades in året innan. Ingen av oss ville vara frontfigur, så vi slog våra påsar ihop med en gemensam turné. Vi drog fulla hus från Boden till Helsingborg!

Ett minne dyker upp hos honom.

– Vi sa aldrig något från scenen, alltså inget mellansnack. Vi vågade inte, vi var så blyga! Det var en fantastisk tid med många minnen. Jag har utvecklat mitt scensnack kan jag lova.

Janne Schaffer i en studio i Hollywood för inspelning av ”Earlmeal” (1978)  tillsammans med (från vänster) pappa Joe Porcaro och sönerna Jeff och Mike Porcaro. Sönerna bildade bandet Toto. Musik från skivan har samplats av hiphop-artister som KRS1 och Lade of Rage.
Janne Schaffer i en studio i Hollywood för inspelning av ”Earlmeal” (1978) tillsammans med (från vänster) pappa Joe Porcaro och sönerna Jeff och Mike Porcaro. Sönerna bildade bandet Toto. Musik från skivan har samplats av hiphop-artister som KRS1 och Lade of Rage. Foto: Arkiv

Hans solodebut gjorde sig även påmind för några år sedan när världsstjärnan Christina Aguilera samplade en bit av låten ”No registration” till sin låt ”Sick of sittin'”.

– Det var häftigt, det känns som att den där första plattan fortfarande har ett liv.

Han funderar kring sitt liv med musiken.

– Jag har fortfarande kvar känslan, har fortfarande suget. Det är så jäkla kul att vara ute och spela.

Janne Schaffer kommer till Scalateatern med "My Music Story" den 1 mars.

Artikeltaggar

AbbaArvikaBluesBodenElectric Banana BandFamily FourJanne SchafferKändisarKarlstadKonserterMusikNöje/KulturPopScalateaternTed GärdestadTurné

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.