Hoppa till huvudinnehållet

Det blev en ny norrskensfest

Publicerad:
Natten till tisdag kunde folk uppleva norrsken i bland annat centrala Stockholm. Foto: Ali Lorestani/TT

Det blev ännu en natt med norrsken på flera platser i landet, även längst i söder.

För andra dagen i rad svämmade sociala medier över av bilder på de gröna slöjorna.

"Grattis Sverige! Vilket drag!" skrev Calle Bergstrand som driver Facebookgruppen Norrsken Sverige på måndagskvällen. Gårdagens norrsken syntes från Kiruna i norr till Malmö i söder. På sociala medier har det ännu en gång flödat av bilder på ett enormt grön-rött norrsken. Rapporterna började dyka upp redan vid 19-tiden och runt midnatt kom det ytterligare en explosion.

Att det med blotta ögat går att se norrsken i södra Sverige hör till ovanligheterna medan det i Kiruna går att se nästan varje natt. I Stockholmstrakten händer det någon gång i månaden.

Norrskenet har sin grund i en solstorm och i en utkastning av plasma, som i sin tur orsakat en global geomagnetisk störning på jorden.

Fakta: Norrsken

Fakta: Norrsken

Det finns både norrsken och sydsken – även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.

Skenet bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).

Polarsken är ofta gulgröna till färgen. De kan också vara röda eller skifta i rödviolett. Vi kan endast se norrsken med blotta ögat på natten. I dagsljus krävs särskilda instrument för att se fenomenet.

Artikeltaggar

KirunaMalmöNöje/KulturSociala nätverkStockholm

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.