Hoppa till huvudinnehållet

Daniel Åkerman: Misstag att förenkla könsbyte

Publicerad:
I december röstade det skotska parlamentet igenom Sturgeons förslag att det i princip bara ska krävas en ansökan utan vidare prövning för könsbyte, skriver Daniel Åkerman.
I december röstade det skotska parlamentet igenom Sturgeons förslag att det i princip bara ska krävas en ansökan utan vidare prövning för könsbyte, skriver Daniel Åkerman. Foto: Jane Barlow/Pool photo via AP

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Skotska erfarenheter kan hjälpa Sverige att undvika misstag när det gäller regler för könsbyte, skriver Daniel Åkerman.

Redan veckan efter att Skottlands försteminister Nicola Sturgeon tvingades att avgå riskerar Sveriges regering att begå samma fel. Trots uppenbara risker för kvinnors rättigheter och hälsa kan byte av juridiskt kön kraftigt förenklas.

Sturgeons avgång kom som en chock för många, efter åtta framgångsrika år som ledare för Skotska nationalistpartiet. Vad som till slut fick henne på fall var långtgående åtgärder för att förenkla möjligheten att byta juridiskt kön. I december röstade det skotska parlamentet igenom Sturgeons förslag att det i princip bara ska krävas en ansökan utan vidare prövning för könsbyte.

Den principen praktiserades redan på skotska fängelser, vilket fick i några fall fick upprörande följder. I januari dömdes en man för två grova våldtäkter mot kvinnor, men eftersom han under rättsprocessens gång hade begärt könsbyte placerades han i ett kvinnofängelse. Av uppenbara skäl väckte det ett ramaskri och mot reglerna omplacerades han sedan till ett mansfängelse.

Det var heller inte det enda fallet. En man som dömts för sexualbrott mot barn och som också begärt könsbyte skulle ha placerats i samma kvinnofängelse om inte den skotska justitieministern personligen hade ingripit då skandalen redan var i rullning. Problemet för Sturgeon var att hon vägrade erkänna att detta var följden av den princip hon försökte lagstadga. Principen att det enda som ska spela roll för könsbyte är personens självidentifiering.

Utfallet i Skottland belyser riskerna med att lättvindigt ändra lagar som ska skydda utsatta grupper. Till exempel får kvinnojourer välja att inte anställa män, vilket annars skulle vara diskriminering. Även i Sverige har vi sett liknande problem. För ett par år sedan införde till exempel Malmö kallbadhus en queerdag, där besökarna fritt fick välja omklädningsrum. I stället för att bli en frizon för transpersoner invaderades dagen av fluktande män (Aftonbladet 10/6 2018).

Problemet är alltså inte att transpersoner skulle vara särskilt benägna att begå sexualbrott – så är det inte. Utan att slappa regler lätt kan utnyttjas av personer med ont uppsåt. Om det inte behövs någon prövning för könsbyte går det inte att förhindra.

Ändå verkar den svenska regeringen vilja ändra lagen på motsvarande sätt som i Skottland. I dag kräver ansökan om könsbyte en medicinsk diagnos om transsexualism och prövas av Socialstyrelsen. Socialdemokraterna föreslog i somras att dessa krav skulle tas bort och att åldersgränsen skulle sänkas från 18 år till 16 år.

Nyligen varnade kvinnorättskämpen Hanna Nilsson i en debattartikel i SvD (20/2) för att den nya borgerliga regeringen tycks gå vidare med S-förslaget. En proposition skulle ha skickats till riksdagen den 21 februari. Huruvida det har skett är ännu oklart, men det vore ett stort misstag.

Daniel Åkerman

Svenska Nyhetsbyrån

Artikeltaggar

AftonbladetDaniel ÅkermanDomarFängelseHBTQMalmöSexualbrottSigneratSkottlandSocialdemokraternaSocialstyrelsenStorbritannienSveriges regeringVåldtäkt