Hoppa till huvudinnehållet

Alan Schürer köps ut av Karlstads kommun – så ser uppgörelsen ut

Publicerad:
Efter mindre än två år på posten lämnar Alan Schürer uppdraget som stadsbyggnadsdirektör i Karlstads kommun.
Efter mindre än två år på posten lämnar Alan Schürer uppdraget som stadsbyggnadsdirektör i Karlstads kommun. Foto: Helena Karlsson

Alan Schürer lämnar posten som stadsbyggnadsdirektör i Karlstads kommun.

Efter det misstänkta efterforskningsbrottet – där han bad NWT att bekräfta namnet på en källa – köps han ut.

Han kompenseras med sex månadslöner, totalt knappt 600 000 kronor.

– Det uppstod en förtroendeskada, säger kommunalrådet Linda Larsson (S).

NWT har tidigare rapporterat om Schüreraffären, som handlar om att stadsbyggnadsdirektören vänt sig till NWT-redaktionen och bett om att få bekräftat att Karlstadpartisten Peter Sörensen varit källa till en tidigare artikel.

Alan Schürers förfarande har av flera experter pekats ut som ett brott mot det grundlagsskyddade efterforskningsförbudet.

Efter att NWT skrev om mejlet i mitten av februari har hans framtid som stadsbyggnadsdirektör varit osäker. Varken kommundirektören Ulrika K Jansson eller Linda Larsson har uttalat sitt fulla stöd för honom.

Samtidigt har det hållits flera krismöten där även förhandlingschefen Beatrice Rodin medverkat. Den senaste tiden har Alan Schürer inte varit i tjänst.

Kommundirektören Ulrika K Jansson.
Kommundirektören Ulrika K Jansson.
Kommunalrådet Linda Larsson.
Kommunalrådet Linda Larsson. Foto: Joachim Lagercrantz

Nu står det alltså klart att han lämnar sitt uppdrag. På tisdagen nådde Alan Schürer och Karlstads kommun en överenskommelse som innebär att han köps ut från sin tjänst. Det bekräftar Linda Larsson.

600 000 kronor

Alan Schürer hade ett chefsförordnande till den 31 mars 2027, men slutar nu med omedelbar verkan och kompenseras med en klumpsumma motsvarande sex månadslöner. 2021 gick han in på en lön på 93 000 kronor så det handlar om totalt knappt 600 000 kronor.

– Vi har nått en överenskommelse som vi båda är nöjda med. Vi har helt enkelt gjort upp i godo, säger Linda Larsson.

Det misstänkta efterforskningsbrottet utgör bakgrunden till att ledningen för Karlstads kommun velat avsluta samarbetet med Alan Schürer.

– Efter de omständigheter som varit i media har vi tyckt att det är bäst att vi går skilda vägar. Mer än så vill jag inte kommentera.

Ligger det fler faktorer bakom?

– Vi har samtalat om hur vi ska välja att gå vidare och vad som är bäst för Alan som person och för Karlstads kommun. Det är klart det uppstod en förtroendeskada i och med det agerande Alan visade prov på under vintern och det är det som ligger till grund.

Biträdande stadsbyggnadsdirektören Marie Eddeborn tar över som tillförordnad förvaltningschef i väntan på att en ny rekryteras.

Mejlet om Sörensen

Turerna kring Alan Schürer – som började som stadsbyggnadsdirektör i april 2021 – tog sin början i slutet av december förra året. Då berättade NWT att han skickat ett mejl till stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Tallgren (S), där han frågade hur han ”ska hantera” Karlstadpartiets Peter Sörensen.

Efter den artikeln anmälde Peter Sörensen Alan Schürer till Justitiekanslern (JK), bland annat för att han anser att Alan Schürers uttalanden röjt Peter Sörensens möjlighet att vara anonym när han begär ut handlingar.

Peter Sörensen har senare JK-anmält Alan Schürer även för brott mot efterforskningsförbudet. I förra veckan hade JK ännu inte hunnit ta ställning i något av ärendena.

Alan Schürer vill inte uttala sig:

– Inga kommentarer, okidoki.

Artikeltaggar

Alan SchürerArbeteBrottBrott, lag och rättJustitiekanslernKarlstads kommunSchüreraffären

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.