Hoppa till huvudinnehållet

Vapenägarna blir rasande, inte nöjda

Publicerad:
Beatrice Ask (M) blev mäkta impopulär.
Beatrice Ask (M) blev mäkta impopulär. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Innan valet lovade Moderaterna att EU:s vapendirektiv skulle införas så minimalt som möjligt. Nu har regeringen lagt fram ett lagförslag den tror uppfyller löftet – men det gör det inte. Går det igenom riskerar M att svika landets vapenägare helt i onödan.

Regeringen föreslår (16/2) att innehav av magasin till halvautomatiska vapen som kan innehålla fler än 20 patroner, för pistoler, eller 10 patroner, för gevär, blir tillståndspliktigt på samma sätt som ammunition och ljuddämpare. Och därmed kriminaliserat. Dock skall personer som har licens för vapen till skytte och samling inte behöva särskilt tillstånd för magasin ”som passar till” vapnet.

Det är högst troligt att regeringens avsikt är att detta skall fungera som en minimiimplementering av EU:s vapendirektiv. Alla laglydiga vapenägare skall per automatik få rätt att äga tillhörande magasin. Även om det teoretiskt går längre än alternativet att bara reglera användning av magasinen i halvautomatiska vapen, skall det i praktiken få samma resultat. Det resonemanget har dock problem.

Det är vanligt att hemvärnsmän och medlemmar i skytteklubbar övar med vapen som ägs av Hemvärnet eller klubben, men skjuter med egna magasin eftersom det sällan finns tillräckligt. Detta skulle med förslaget bli olagligt då medlemmarna saknar licens för vapnet och därmed magasinen. Massor av privatägda magasin skulle därför behöva kasseras.

Andra riskerar att bli kriminella helt utan uppsåt. Personer som har samlat på magasin, köpt på loppmarknad, eller som fått i arv (kanske var pappa hemvärnsman) och sedan glömt bort dem. Då magasin inte krävt licens och inte är farliga i sig har många inte lagt dem på minnet. Ändå blir det brottsligt.

Allra viktigast är dock att det saknas garantier för att lagtexten kommer tolkas välvilligt. Vad innebär egentligen att magasinet ”passar till” vapnet? Alltför många vapenägare har erfarenhet av aktivistiska handläggare som utan lagstöd försöker begränsa legalt vapenägande. Trots försäkringar om att nya regleringar inte skall göra någon praktisk skillnad.

Det borde Moderaterna och de andra regeringspartierna veta, eftersom de i flera år försökt upphäva femårslicenserna som följt precis samma mall, en oskyldig reglering som i Polisens hand blivit ett kraftigt verktyg att neka licenser. Legala vapenägare har goda skäl att misstro Polismyndighetens hantering av vapenärenden.

För tio år sedan lyckades Moderaterna närmast göra sig till paria hos landets vapenägare genom den så kallade Dorisutredningen som dåvarande justitieminister Beatrice Ask (M) initierade. Det sveket tog lång tid och hårt arbete att sona i deras ögon. Inte minst har Sten Bergheden (M) som talesperson i jakt- och vapenfrågor aktivt engagerat sig för att återuppbygga förtroendet och utforma en politik som står på medborgarnas sida.

Nu riskerar Moderaterna att kasta bort det arbetet genom att ge vapenhandläggarna nya gummiparagrafer att exploatera. Allt det skulle kunna undvikas genom att i stället för innehav reglera användning.

Artikeltaggar

Beatrice AskEUHemvärnetJaktLedareModeraternaPolisenSten BerghedenStockholmSveriges regeringVapenVapenbrott