Hoppa till huvudinnehållet

Sofia skriver om det svåra – gör skilsmässobok för barn

Publicerad:
Barnboksförfattaren Sofia Sköld bor i Sunnemo med sin familj. Nu är hon aktuell med en ny bok.
Barnboksförfattaren Sofia Sköld bor i Sunnemo med sin familj. Nu är hon aktuell med en ny bok.

Sofia Sköld i Sunnemo är författaren som inte väjer för de svåra ämnena. När hon nu är redo för boksläpp av sin andra barnbok, är temat skilsmässa.

Nu i dagarna släpps boken Är det Kickis fel? Den ges ut av Idus förlag och är illustrerad av Hanna Ingvarsson, som också gjorde bilderna till Sofia Skölds första bok, som kom ut i fjol.

Varför blev det en barnbok om skilsmässa?

– Jag såg att det fanns ett behov av det, det är ett viktigt ämne, och sen kom den här idén till mig. Det var som att Kicki ville berätta den här historien för mig. För min del har det varit en tydlig trend i det jag skriver att det handlar om barn som vill bli lyssnade på och göra sina röster hörda. Det finns ett stort värde i det också, att lyfta det. Det är viktigt att stanna upp och lyssna på barnen också, säger Sofia Sköld.

Vad kan du berätta om bokens titel?

– Kicki grubblar över om föräldrarnas skilsmässa är hennes fel och jag tror att det är vanligt att man funderar över det. Jag är skilsmässobarn själv och minns inte om jag själv har grubblat över just det, för det var så länge sen. Jag var fem-sex år, men det måste vara så att jag minns en del känslor.

Kan du berätta mer om det?

– Jag skrev boken om Kicki och när jag skulle läsa upp den för min man, jag brukar göra så, började jag gråta och klarade nästan inte att läsa den. Det låter ju dumt att säga att jag blev berörd av min egen text, men det kan hända att jag kände igen känslorna; det väckte något inombords, även om boken inte är självbiografisk på något sätt.

Kickis föräldrar ska skiljas. Det väcker många viktiga frågor hos Kicki, som har svårt att få svar som lugnar.
Kickis föräldrar ska skiljas. Det väcker många viktiga frågor hos Kicki, som har svårt att få svar som lugnar.

Vad hoppas du att boken ska ha för effekt?

– Dels att den ska landa väl hos mina läsare, att de som tyckte om min första bok ska tycka om den här också. Jag hoppas också sprida framförallt två superviktiga saker: det är aldrig barnets fel att föräldrarna skiljer sig och barnet måste också få komma till tals och bli lyssnad på vid en skilsmässa, säger hon och tillägger också att hon nu möter en ny ålderskategori:

– Förra boken riktade sig till 3-6-åringar och den här är för 6-9 år.

Jag tänker att de starka känslorna har tagit ganska mycket plats i mitt eget liv, både de positiva och de negativa, och det är så livet är. Vi kan inte sky mörkret och bara ha de ljusa sidorna.
Sofia Sköld

Din förra bok som kom i somras hette ”Signes mamma är rädd för allting” och handlade om psykisk ohälsa. Du verkar inte vara rädd för svåra ämnen?

– Det har väl blivit så. Jag vill att man inte ska skämmas för att man har känslor, för att man har ångest eller för att man känner sig besviken eller arg. Jag tänker att de starka känslorna har tagit ganska mycket plats i mitt eget liv, både de positiva och de negativa, och det är så livet är. Vi kan inte sky mörkret och bara ha de ljusa sidorna. Livet består av upp- och nergång. Jag tror det är väldigt viktigt att man inte är rädd för att visa sina känslor, på ett hänsynsfullt sätt. Därför tror jag att jag tar tag i de här svåra frågorna.

Nu har du gett ut två böcker på ganska kort tid. Har du någon mer på gång?

– Det har jag. Nästa tema är lite mer solsken och glatt. Nu kommer det fler färger på paletten!

Sofia Sköld barnboksdebuterar: ”Mina barn fick mig att våga”

Artikeltaggar

BarnBöckerFörfattareHagforsIdus förlagLitteraturNöje/KulturSamhälleSkilsmässorSunnemoVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.