Hoppa till huvudinnehållet

Frukost på två skolor kostade 140 000 – samtidigt gick nämnd back 30 miljoner

Publicerad:
En av de två skolorna som haft frukost, Frödingskolan på Kronoparken. Foto: Helena Karlsson

Ett försök med frukost på två skolor i fyra månader kostade Karlstads kommun 140 000 kronor.

Samtidigt gick den ansvariga kommunnämnden 30 miljoner back i fjol.

– Vi måste överväga vad vi väljer att satsa på, säger M-politikern Rebecka Ingsmy.

Mellan september och årsskiftet har mellan- och högstadieelever på Vålbergsskolan och Frödingskolan fått frukost innan skolstart.

Kostnaden – 140 000 kronor – stod barn- och ungdomsnämnden för. Samtidigt gick nämnden back med 30,6 miljoner kronor i fjol.

– Det är ett jättebra projekt men det finns många andra saker som vi nu måste väga in i budgetarbetet, säger nämndordförande Lina Larhult (S).

Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Lina Larhult (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Foto: Lisa Olaison

”Kan ha positiva effekter”

Det var Karlstads tidigare blågröna kommunstyre som drog igång försöket med skolfrukost – för att förbättra barnens koncentration i skolan.

Cirka hälften av högstadieeleverna på Frödingskolan och en tredjedel på Vålbergsskolan nyttjade frukosten. En tredjedel av dem kunde efteråt se en förbättrad koncentration i skolan.

”Utvärderingen visade att skolfrukost kan ha positiva effekter på elevernas koncentration och matvanor över dagen. Att använda skolfrukosten som en incheckning skapade en lugn start på dagen. Det går inte att dra någon slutsats om den varit mer betydelsefull för elever från familjer med försörjningsstöd”, skriver kommunen i en utvärdering och menar att frukosten kunnat locka fler om den varit schemalagd.

Rebecka Ingsmy (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.
Rebecka Ingsmy (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Foto: Lisa Olaison

”Måste överväga”

Att införa frukost på nio grundskolor – i områden med högst försörjningsstöd – skulle uppskattningsvis kosta 2,4 miljoner kronor, enligt kommunens beräkning.

– Nu när vi går med underskott måste vi överväga vad vi väljer att satsa på och främst fokusera på kärnverksamheten. Men kan vi spara in på andra områden så tycker jag att skolfrukost är en viktig satsning, säger Rebecka Ingsmy (M), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

I stället för frukost ska Vålbergsskolan erbjuda smoothies av varor som skänks från matbutik. Sedan tidigare har även Norrstrandsskolan på försök fria mellanmål – som skänkts från en matbutik – utöver skollunchen.

Läs mer:

Nu bjuder kommunen elever på frukost: ”Ser flera positiva effekter”

Artikeltaggar

BarnFrödingskolanKarlstadKarlstads kommunKommunstyrelsenKronoparkenLina LarhultModeraternaNämnderNorrstrandsskolanPolitikSkola och utbildningSkolorVålbergsskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.