Hoppa till huvudinnehållet

Bötessmäll för sportlovstrafikanter – 47 böter på två timmar

Publicerad:
Många bilister bötfälldes på de värmländska vägarna i helgen.
Många bilister bötfälldes på de värmländska vägarna i helgen. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Polisen siktade under helgen in sig på sportlovstrafikanter på väg till och från fjällen. Det gav resultat på flera håll – minst 78 böter delades ut.

– Det är kopplat till fjälltrafiken, och tyvärr är det samma dåliga efterlevnad år efter år, säger trafikpolisen Mikael Blomgren.

Sportlovsveckorna innebär alltid bråda dagar på de värmländska vägarna när trafiken kryllar av bilister på väg till och från fjällen.

Under helgen hade polisen flera riktade insatser mot fjälltrafiken. På riksväg 26 och i området runt Persberg delades 30 hastighetsböter ut och en för handhållen mobiltelefon under körning. På E45 i Sunne bötfälldes 47 personer på två timmar under söndagen rapporterar SVT.

– Det är standard skulle jag säga. Det är kopplat till fjälltrafiken, och tyvärr är det samma dåliga regelefterlevnad år efter år. Det är inte specifikt kopplat till sportlovet, utan vi ser samma tendenser under hela vintern, ofta i samband med stugbytardagar, säger trafikpolisen Mikael Blomberg.

Vad beror det på?

– Folk är stressade och ska både fram och hem fort. Det är ett problem vi alltid har, gemene man kör för fort.

Hur reagerar de som åker fast?

– De flesta är medvetna om att de kört för fort. Men många tycker att de bara följer framförvarande fordon och kör efter det istället för hur man får köra. Det är en tendens till bortförklaring vi ser.

Artikeltaggar

BöterE45FordonMikael BlombergPersbergSunneTrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.