Slog igenom från ingenstans – sedan blev det tyst: "Har inte mått bra"

Publicerad:
Alexander Hult har brottats med psykisk ohälsa och tvingats lägga skorna på hyllan. Foto: Privat

Han bytte fotbollen mot friidrott och blev SM-fyra på 100 meter direkt.

Men nu är karriären satt på paus – kanske för gott.

– Jag har inte mått så bra, säger Alexander Hult.

2019 slog Sunnebördige Alexander Hult igenom med dunder och brak.

Han gjorde det under SM i Karlstad där han – knappa året efter att han börjat med friidrott – nöp en sensationell fjärdeplats på 100 meter.

Men därefter har det varit ganska tyst.

Anledningen är att löparskorna lagts på hyllan.

– Jag bodde på Island förra året och när jag kom tillbaka kände jag att jag inte har hälsan för att fortsätta min elitsatsning, säger Hult.

Hur menar du då?

– Nä, men jag har inte mått så bra. Jag har varit ganska ostabil mentalt.

Mer specifikt handlar det om psykisk ohälsa och kravbilden som en elitsatsning medför försämrade bara tillståndet.

– Man vet att träning är bra för hälsan men jag blev aldrig bättre. Trots att jag tränade mycket märkte jag liksom ingen skillnad. Det blev snarare tvärtom. Jag var sjuk titt som tätt och det hade säkert med pressen och stressen att göra. Att jag körde hårt när kroppen egentligen inte ville.

Alexander Hult kritade på för IF Göta i oktober 2019.
Alexander Hult kritade på för IF Göta i oktober 2019. Foto: IF Göta

Tävlandet blev således begränsat och till slut höll det alltså inte längre.

Beslutet växte fram på Island – dit han flyttade i hopp om att få ett lyft.

– Jag mådde inte så bra då heller och det var väldigt långt att ta sig till träningen. Det tog ungefär en och en halv timme med buss, så det blev inte många pass för mig. Jag kände redan då att jag var på väg att sluta.

Och på den vägen blev det.

Bästa tiden på 100 meter noterades under ovan nämnda SM (10,78) och personbästat på 200 meter sattes i maj 2021 (22,13).

Hur tog sig den psykiska ohälsan uttryck?

– Jag kunde liksom aldrig komma hem och känna att jag kunde varva ner och återhämta mig utan var alltid stressad. Det kändes som att jag hela tiden skulle göra något även fast jag inte hade något planerat. Jag ville alltid prestera, inte bara inom idrotten. Till slut blev det bara för mycket. Jag var tvungen att ta tag i det.

Vidare berättar Alexander Hult att han sökte hjälp och att han nu mår bättre.

– Jag är till och med lite sugen på att göra comeback och det känns som att jag närmar mig steget att våga testa igen. Men vi får se. Ska jag tillbaka så ska jag må bra. Samtidigt börjar jag bli gammal också (fyller snart 27 år).

Även om handbromsen är åtdragen håller han sig fortfarande i form.

– I somras körde jag några fotbollsträningar men då kände jag av gamla skador direkt. Jag är helt enkelt inte byggd för den typen av sport. Jag ska nog bara springa rakt fram, inte i sidled. Just nu gymmar jag bara för att bibehålla muskelmassan.

Och även om han tagit ett steg tillbaka från friidrotten gläds han åt Henrik Larssons framfart – sprinterkollegan som nyligen satte svenskt rekord på 60 meter med tiden 6,56.

– Det är väldigt kul! Det kändes som en tidsfråga för honom.

Sunnesprinterns oväntade upptäckt på Island – en ny svamp: ”Ren tur”Supertalangen klar för Göta: "Känns mer som hemma"

Artikeltaggar

Alexander HultFriidrottIF Göta

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare