Hoppa till huvudinnehållet

Per från Ekshärad i Melodifestivalen: "Lever pojkdrömmen"

Publicerad:
Reporter Carl Edlom
Carl Edlom
carl.edlom@nwt.se
Smash Into Pieces, men värmlänningen Per Bergquist till vänster, tävlar med bidraget ”Six Feet Under” i deltävling 4 på Malmö Arena.
Smash Into Pieces, men värmlänningen Per Bergquist till vänster, tävlar med bidraget ”Six Feet Under” i deltävling 4 på Malmö Arena. Foto: Johan Nilsson/TT

Rockbandet Smash Into Pieces gör intensiv musik med starka refränger.

Nu blir det debut i Melodifestivalen för värmlänningen Per Bergquist och de andra i bandet. Direkt efter uppträdandet i tv väntar turné i Europa och USA.

Smash Into Pieces bildades redan 2008 och har en stor publik utanför landets gränser. När gruppen har gjort sitt under lördagskvällens deltävling väntar en turnébuss utanför arenan i Malmö som ska ta de fyra medlemmarna runt Europa och senare USA. För många av artisterna i Melodifestivalen är resultatet avgörande för den framtida karriären, så är inte fallet för Smash into Pieces.

– Vi är gamla rockrävar, ler Per Bergquist, 38, på väg ner till Malmö och repetitioner.

För nästan 15 år sedan träffade han Benjamin, gruppens andra gitarrist, på en musikaffär i Örebro dit värmlänningen Per Bergquist flyttade för att studera musik.

– Benjamin satt och schreddade riktigt bra och vi började prata och när sedan Smash Into Pieces skulle uppträda i TV4:s "Talang" så frågade Benjamin mig om jag inte skulle vilja vara med. På den vägen är det. Strax före pandemin blev musiken en heltidssyssla för oss.

Sju album har det blivit, det senaste "Disconnect" kom ifjol. Bandets musik är rock med inslag av gaming och EDM.

– Det handlar om att plocka körsbären och skapa vår egen stil. Vi är inte rädda för att experimentera. Vi älskar feta gitarrer, men vi kan också förstå det häftiga i musik som skapas av en dj.

Bandets fjärde medlem, Apoc, är hemlig och maskerad. Men där Fröken snusk och Hooja kör balaklavor är Apoc försedd med en mer avancerad mask som bär bandets logga.

– Apoc är motorn och den som styr. Hans mentalitet genomsyrar hela bandet, menar Per Bergquist.

Det visuella är viktigt för Smash Into Pieces.

– Dj:s brukar ha extremt häftiga ljusshower. Men man blir inte så uppspelt av att se en dj vrida på en knapp på scenen. Så vi försöker ha den perfekta hybriden mellan moderna ljusshower och att faktiskt leverera något även på scenen som är häftigt att kolla på.

Gitarristen Per Bergquist, till vänster, har varit medlem i Smash Into Pieces i snart 15 år.
Gitarristen Per Bergquist, till vänster, har varit medlem i Smash Into Pieces i snart 15 år. Foto: Johan Nilsson/TT

"Kör vår grej full ut”

Gruppens ska tävla med bidraget "Six Feet Under" som bandet själva varit med och skrivit tillsammans med bland andra Linnea Deb.

– Jag har alltid kollat och känt att det vore kul att ställa upp. Bättre möjlighet att få visa upp sig inför det svenska folket finns väl inte.

Han beskriver låten som en typisk Smash Into Pieces-låt.

– Vi kör vår grej full ut. Låten intensiv med en catchy refräng.

Per Bergquist kommer från Ekshärad och känner väl till låtskrivaren Jimmy Jansson från Hagfors som står för flera av bidragen.

– Jag och Jimmy var konkurrenter på Ung kulturmönstring back in the days. Han spelade med The Poets då och vann alltid! Jag spelade dödsmetall vilket inte var lika poppis.

Han skrattar åt minnet.

– Det blir nog likadant nu – han vinner med Loreens låt och vi kommer på en stark andra plats. Det känns nästan som att Loreen redan har vunnit hela Eurovision.

Jimmy Jansson bakom Loreens mellolåt: ”En euforisk känsla”

80 spelningar i Europa och USA

Klockan 23:45 avgår bussen från Malmö ner mot kontinenten på lördag.

– Går vi vidare får vi lyxproblem – vi får ställa in några spelningar i Europa. Det får gå som det går, världen står inte och faller med det här. Vi har byggt en fanbase långsiktigt, när vi dyker upp i en liten ort i södra Tyskland eller i Texas så finns det en publik för oss.

Först väntar en månad i Europa, sedan USA lika länge. Totalt blir det nästan 80 konserter.

– Och sedan ska en ny platta vara klar i maj. Det finns liksom inget att fundera på för oss, det är bara att gasa. Jag lever pojkdrömmen nu.

Medlemmar i Smash Into Pieces

Chris Adam Hedman Sörbye, Benjamin Jennebo, Per Bergquist, The Apocalypse dj.

Hon är ytterst ansvarig för Melodifestivalen: "Allt började med Lena Philipsson"

Artikeltaggar

EDMEkshäradEuropeiska radio- och TV-unionenHoojaJimmy JanssonKändisarLoreenMalmöMelodifestivalenMusikNöje/KulturRockSix Feet UnderSmash into piecesThe PoetsTVTV4USA

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.