Hoppa till huvudinnehållet

Färjestads säsong är över efter jätterysare: ”Är ledsen”

Publicerad:
Färjestad med Jennifer Axelsson (nummer 20) och målvakt Jule Flötgen föll med 1–2 hemma mot Skellefteå och FBK är utslaget i SDHL-kvalet med 0–2 i matcher.
Färjestad med Jennifer Axelsson (nummer 20) och målvakt Jule Flötgen föll med 1–2 hemma mot Skellefteå och FBK är utslaget i SDHL-kvalet med 0–2 i matcher. Foto: HP Skoglund

Färjestad är utslaget.

Skellefteå vann lördagsmatchen med 2–1 efter ett avgörande mål från Holly Reuther med 20 sekunder kvar av tredje perioden.

– Vi spelade en väldigt bra match och var det bättre laget men de gjorde två mål och vi ett och då spelar det inte så stor roll, säger FBK-coachen Silje Holös.

Tårfyllt i FBK: ”Det är tomt”

Vinna eller försvinna. Det var med dessa förutsättningar Färjestad BK gick in till andra playoff-matchen mot Skellefteå AIK i Löfbergs Arena. Ett Skellefteå som alltså hade 1–0 i matcher efter hemmavinst 1–0 i torsdags i matchserien som spelas i bäst av tre.

Färjestad hade ändrat om i kedjorna och i ett tidigt hemmapowerplay sköt backen Emmy Alasalmi i stolpen inför de 217 åskådarna. Karlstadslaget tog tag i matchen på ett annat sätt än senast även om gästerna också kom till ett par fina lägen men då stod FBK-keepern Jule Flötgen i vägen. Färjestad vann skotten med 9–3 i första perioden och hade bäst och flest målchanser.

Nära för Murén

Hemmagänget öppnade även andra perioden starkt och Emma Murén var ytterst när bataljens första balja när hon bröt in framför mål men Skellefteåmålvakten Miranda Dahlgren klarade även det. Det var Färjestad som drev tillställningen som i mitten på andra fortsatt var mållös. På kort tid skapade gästerna två heta chanser och det var torsdagsmatchens enda målskytt Essi Jaako som fick den första och Lina Boström den andra.

Skellefteås forward Sara Bjurvén gjorde 1–0 till gästerna efter en rörig situation framför Färjestadsmålet.
Skellefteås forward Sara Bjurvén gjorde 1–0 till gästerna efter en rörig situation framför Färjestadsmålet. Foto: HP Skoglund

Rörigt första mål

Och det var bortalaget som gjorde 1–0 genom Sara Bjurvén som petade in pucken i mål i en rörig situation framför FBK-målet. Från läktarhåll såg det ut som att Flötgen hade blockerat pucken och Färjestad protesterade mot att målet blev godkänt.

Det var alltså 1–0 till Skellefteå inför tredje och skottövertag för Färjestad med 16–10. FBK startade tredje i powerplay och det var återigen nära hemmamål den här lördagseftermiddagen. Det hände mycket på kort tid i tredje. SAIK fick friläge och Flötgen briljerade med inte en utan två frilägesräddningar.

Missad straff

Färjestad fick sedan ett straffslag som Murén tog hand om men Dahlgren räddade och bortaledning 1–0 stod sig alltså. Det blev en riktig rysare där båda lagen var nära fler mål och Färjestad fick dessutom en ny chans i spel fem mot fyra.

Med utplockad FBK-målvakt kom 1–1-kvitteringen genom Emma Murén som slog in pucken i nät från nära håll med 1.46 kvar av tredje och Grabriella Johansson noterades för assist.

Men med 20 sekunder kvar gjorde Skellefteå 2–1 genom Holly Reuther som sköt segern till gästerna från Västerbotten. Färjestads säsong är över efter 0–2 i matcher i playoff 1.

– Man är ledsen, säger Färjestads huvudcoach Silje Holös och fortsätter:

– Vi spelade en väldigt bra match och var det bättre laget men de gjorde två mål och vi ett och då spelar det inte så stor roll.

Färjestads huvudtränare Silje Holös.
Färjestads huvudtränare Silje Holös. Foto: HP Skoglund

”Små marginaler”

Det var ett annat FBK-lag som kom ut till dagens match. Mer energi och mer bestämt jämfört med i torsdags.

– Vi var faktiskt klart bättre än Skellefteå i dag men de var mer effektiva, konstaterar Holös:

– Det känns jobbigt. Det var små marginaler som avgjorde.

Hur besviket var det i ert omklädningsrum efter matchen?

– Extremt. Det fanns inte en enda glad min.

Färjestadskeepern Jule Flötgen gjorde en ny väldigt bra insats och stoppade 21 av 23 puckar.

– Stort kredd till henne. Hon var svinbra.

Tung playoff-start för Färjestad: ”Spelade inte riktigt vårt spel”
Färjestads målvakt Jule Flötgen gjorde en ny mycket bra insats i lördagsmatchen där FBK vann skotten med 29–23.
Färjestads målvakt Jule Flötgen gjorde en ny mycket bra insats i lördagsmatchen där FBK vann skotten med 29–23. Foto: HP Skoglund

Artikeltaggar

Emma MurénEmmy AlasalmiFärjestad BK DamIshockeyJule FlötgenJulia PetterssonLöfbergs ArenaSDHLSilje HolösSkellefteå AIK

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.