Hoppa till huvudinnehållet

Europa måste stärka stödet till Ukraina

Publicerad:
Den ryska regimens anfallskrig och Putins drömmar om ett nytt Sovjetunionen under Kremls kontroll är ett hot mot hela Europas fred och frihet, skriver Arba Kokalari. Foto: Stavros Tzovaras/EP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

EU och den demokratiska fria världen har en skyldighet att hjälpa våra ukrainska grannar att vinna kriget, skriver Arba Kokalari.

Det är allt färre ukrainska barn som kan föreställa sig hur livet såg ut före Ryssland startade krig mot Ukraina, eller som minns hur deras skola såg ut innan den demolerades av missiler. Den 24 februari har det gått ett år sedan kriget startade och ingen vet hur länge kriget kommer att pågå och hur det kommer att sluta. Det är därför viktigare än någonsin att fortsätta stödja Ukraina.

Ukraina strider inte bara för sin frihet, utan också för Europas säkerhet. Den ryska regimens anfallskrig och Putins drömmar om ett nytt Sovjetunionen under Kremls kontroll är ett hot mot hela Europas fred och frihet. EU och den demokratiska fria världen har en skyldighet att hjälpa våra ukrainska grannar att vinna kriget.

Det stöd som Sverige och västvärlden har gett hittills har varit nödvändigt. Men mer måste till om de ryska trupperna ska kunna pressas tillbaka helt och hållet. Tre saker är avgörande att göra framöver:

Så skriver du en debattartikel

1. Stärk det humanitära, finansiella och militära biståndet till Ukraina. Det finns ett enormt humanitärt behov i Ukraina. EU och våra allierade måste fortsätta stödja med allt från sjukvårdsmateriel till brandskydd och generatorer. De ukrainska soldaterna måste kunna fokusera på hur de bäst befriar ockuperade städer i stället för att oroa sig för att ammunitionen tar slut. Den röda tråden måste vara att ge Ukraina vad den ukrainska militären behöver.

2. Öka Ukrainas närmande till EU. Flera steg har tagits för att fördjupa samarbetet mellan EU och Ukraina. Ukraina har fått officiell status som kandidatland. EU har också möjliggjort fria samtal utan roamingavgifter till Ukraina för att ukrainska flyktingar ska kunna ringa nära och kära. Nästa steg bör vara att hjälpa Ukraina in i EU:s inre marknad. Tillgång till den fria EU-handeln kommer underlätta för Ukraina när landet ska bygga upp sin ekonomi, som nu är starkt påverkad av kriget.

3. Ta fram en Marshallplan för Ukraina. I kölvattnet av andra världskriget tog USA initiativ till Marshallplanen, som var ett omfattande biståndsprogram för återuppbyggnaden av Europa. En Marshallplan för Ukraina skulle vara ett sätt att inge det ukrainska folket hopp om ett bättre liv efter kriget. Sverige har också, som ordförandeland i EU, tagit initiativ till att se över hur ryska oligarkers pengar som har frysts i samband med EU:s sanktioner ska kunna användas till återuppbyggnaden av Ukraina.

Ukraina kämpar för hela Europa. Genom att stoppa de ryska trupperna nu minskar risken för att fientliga soldater korsar Torne älv senare. Sveriges och EU:s stöd till Ukraina måste fortsätta tills den sista ryska soldaten har lämnat den ukrainska gränsen. Det finns inga andra alternativ om det ukrainska folket ska kunna leva i fred, frihet och den vardag som vi i Sverige tar för given.

Arba Kokalari (M)

Europaparlamentariker

Artikeltaggar

Arba KokalariDebattEUEuropaparlamentetFlyktingarKrigMilitärRysslandSanktionerSovjetunionenUkrainaUkrainakrigetUSAVladimir Putin