Hoppa till huvudinnehållet

Tvåmålsskytt direkt efter coronafrånvaron: ”Klart det var kul – men vi torskade”

Publicerad:
David Lilja gjorde mål nummer 20 och 21 för säsongen när BIK förlorade mot Västervik.
David Lilja gjorde mål nummer 20 och 21 för säsongen när BIK förlorade mot Västervik. Foto: Kajsa Juslin

David Lilja gjorde en stormatch i comebacken efter att ha varit sjuk i covid-19, men det räckte inte för att BIK skulle ta poäng.

– Klart det var kul att göra två mål, men vi torskade och det är surt, säger han efter förlust med 3–4.

Lilja insjuknade inför förra måndagens hemmamatch mot Västervik (0–4). Det visade sig handla om covid-19.

– Jag var faktiskt riktigt dålig. Jag hade feber sex dagar i sträck, säger han.

Efter fyra missade matcher var nyckelspelaren tillbaka i laguppställningen på lördagseftermiddagen, redo att ta sig an samma Västervik.

– Jag ska inte ljuga. Efter mitt första byte kunde jag inte tro att det skulle gå så här bra för mig. Det var väldigt jobbigt. Men när man är inne i ett bra flyt, och i dag fungerade det jättebra med Åke och ”Linkan”... Vi hittade varandra hela tiden och det räddade min match.

Kedjans storspel

BIK tvingades jaga ur underläge under mer eller mindre hela matchen, men hade samtidigt den nykomponerade andrakedjan Lilja–Lindquist–Stakkestad som ständigt hopp.

Lilja tryckte in 1–1 med en backhand i slutet av första och satte även 2–3 i powerplay i mitten av andra – ett kanonskott i bortre krysset från slottet efter fint förarbete av Stakkestad.

Målet var hans 21:a för säsongen, vilket innebär att Karlskogasonen nu toppar både interna skytteligan och poängligan (40 poäng).

– Det kunde jag inte ens drömma om, att jag skulle göra så många mål. Jag har alltid gillat att spela fram mina lagkamrater. Jag har aldrig gjort så här många mål, som sagt.

Andrakedjans stora kväll fortsatte med att David Lindquist träffades av Johan Larssons backskott och styrde in 3–4 med drygt tio minuter kvar.

BIK pressade för en kvittering under resten av matchen. Lilja, matchens stora spelare, kom nära ett hattrick.

”Klart det är surt”

Tidigare BIK-målvakten Emil Kruse fortsatte dock att storspela och Karlskogalaget föll trots 42–15 i skottfördel.

– Klart det är surt. Jag är sjukt nöjd med vår kedja. Jag tycker vi gjorde en jättebra match och jag tycker ändå inte att det var en så dålig match från oss överlag. Vi kunde ha fått in fler mål. De gjorde mål på sina lägen.

Man undrar lite hur det är möjligt att förlora trots 42–15 i skott?

– Det är ju så med hockey... Lag som är speldominanta tar sig ofta inte in, men jag tycker vi tog oss in på mål i dag. Vi har farliga lägen, lägen som vi ska göra fler mål på, men det ville sig inte riktigt.

BIK, laget som slog Björklöven fyra gånger av fyra i grundserien, har nu två förluster mot jumbon Västervik och en mot dåvarande nästjumbon Östersund på sina fem senaste matcher.

Vad säger du om pratet att ni är bra mot topplagen, men dåliga mot bottenlagen?

– Det är ”bullshit”. I början av säsongen vann vi mot de lagen. Nu är det en annan situation i serien. De här lagen måste vinna varje match. Det är som vilken slutspelsmatch som helst för dom. Vi försöker gå in med det ”mindsetet”, men för dom är det liv och död just nu. Det skulle nog vara min gissning.

Tabellsexan BIK gästar härnäst Djurgården på onsdag. BIK har tre poäng upp till Djurgården inför den matchen.

– Vi har alltid sagt, sedan vi startade, att målet är att komma till slutspel. Topp sex. Det gäller att pricka formen i slutspelet. Jag är inte orolig, men vi har grejer att jobba på.

Västervik–BIK Karlskoga 4–3 (1–1, 2–1, 1–1)

Första perioden: 1–0 (4.09) Joakim Hagelin (Joshua Winquist, Erik Gustafsson), 1–1 (17.56) David Lilja (Åke Stakkestad, Philip Eriksen).

Andra perioden: 2–1 (2.22) William Wiå (Ludwig Stenlund, Cole Ully), 3–1 (6.38) Ludwig Stenlund (Cole Ully, Edward Lindelöw) spel fem mot fyra, 3–2 (13.26) David Lilja (Åke Stakkestad, Wilhelm Westlund) spel fem mot fyra.

Tredje perioden: 4–2 (7.24) Simon Suoranta, 4–3 (9.11) David Lindquist (Johan Larsson, Philip Eriksen).

Skott: 15–42 (6–14, 7–11, 2–17).

Utv, Västervik: 3x2. BIK Karlskoga: 2x2.

Domare: Filip Eriksson och David Laksola.

Publik: 889.

Artikeltaggar

Åke StakkestadBIK KarlskogaBIK Karlskoga A-lagCoronavirusetDavid LiljaDavid LindquistIshockeyJohan LarssonPhilip EriksénSportVästervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.