Striden om bygglov behövs för uteserveringar på Kungsgatan i Karlstad fortsätter.
Samtidigt kan det ta flera år att utreda misstänkta svartbyggen. Därför ska Karlstadpartiet JO-anmäla kommunen.
– Vi har en kommun att sköta. Det här är inget sällskapsspel, säger talespersonen Peter Sörensen.
Just nu utreder Karlstads kommun om de inglasade uteserveringarna som står uppställda vid Kungsgatan behöver bygglov, vilket inte behövts förut.
Svartbyggen, säger Karlstadpartiets Peter Sörensen själv och menar att frågan är glasklar.
”I detta nu pågår bygget av Brasseriets nya uteservering för fullt. En uteservering som ju om vi ska vara ärliga och uppriktiga inte alls är en uteservering, utan en ny restaurangbyggnad för året-runt-bruk med transparenta väggar”, skrev han på torsdagen i ett mejl till flera politiker.
"Inget förtroende kvar”
Enligt honom handlar det inte om uteserveringarna i sig utan om lagar och regler. Han har tidigare gjort en tillsynsanmälan till kommunen om att utreda saken.
”Hör jag inget, eller får besked som inte tyder på att ni tar frågan på allvar, så kommer jag att inleda en serie av anmälningar av förvaltningens agerande och icke-agerande med start på måndag i nästa vecka”, skrev han vidare samt:
”Det här är – även om jag kan förstå att somliga av er säkert kan uppfatta det så – inget hot. Det är ett löfte med lokaldemokratins och Karlstads bästa för ögonen”.
På frågan om det inte är bättre att invänta kommunens utredning säger Sörensen:
– Nej, vi bedömer inte det. Jag har inget förtroende kvar för de här processerna.
Ska JO-anmäla kommunen
Han tar även upp stadsbyggnadsnämndens kö av tillsynsärenden, som vid årsskiftet var uppe i 950 stycken. Det är utredningar av bland annat misstänkta svartbyggen, ovårdade tomter och strandskydd. De äldsta är från 2017.
Peter Sörensen säger att Karlstadpartiet ska anmäla det till Justitieombudsmannen, som hösten 2018 kritiserade nämnden för just långa kötider.
– Vi har en kommun att sköta. Det handlar om rättssäkerhet. Det här är inget sällskapsspel. Vi ska nu JO-anmäla kommunen.
Anders Tallgren (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden, kommenterar Sörensens mejl:
– Det ska vara ordning och reda men det är inte fråga om omedelbar liv och hälsa apropå att vidta åtgärder innan måndag. Det blir ett väldigt upptrappat tonläge.
Angående JO-anmälan säger han att de anställt mer personal för att komma ikapp.
– Vi försöker höja takten och vi delar uppfattningen att det är för många ärenden. Vi kommer löpande följa hur det går med ärendena.
Bygglovschefen Karin Manner säger:
– Efter att JO var på besök har vi tagit fram en tillsynsplan med tydlighet i hur vi ska arbeta med tillsyn samt prioritering och uppföljning.
Utdrag från JO:s kritik mot Karlstads kommun 2018
Justitieombudsmannen riktade i oktober 2018 kritik mot stadsbyggnadsnämnden i Karlstad. Här är några punkter:
• ”Flera av de granskade akterna innehöll osignade anteckningar, ofta på s.k. post-it-lappar. [...] En del information som hade inhämtats eller lämnats vid exempelvis telefonsamtal hade inte dokumenterats i ärendebladet eller på någon befintlig handling i akten”.
• Det fanns 300 bygglovsärenden i kö. Den långa handläggningstiden kritiserades. Ärenden hade legat i upp till tolv veckor utan åtgärd våren 2018 och i sex veckor under hösten. Enligt JO ska ärenden ha ett beslut inom tio veckor och endast förlängas en gång med tio veckor om utredningen kräver det.
• Det fanns 340 tillsynsärenden. Enligt nämnden hade ärenden under senare år nedprioriterats på grund av en stor mängd bygglovsärenden, hög personalomsättning och svårigheter att rekrytera ny personal. Nämnden prioriterade endast ärenden som kunde medföra risk för skada, skrev JO. ”Vid granskningen uppmärksammades ett större antal pågående tillsynsärenden från 2012 och framåt. I flera av de äldsta ärenden, gällande bl.a. ovårdade fastigheter och höga häckar, hade handläggningen påbörjats men avstannat och i vissa fall legat nere i flera år”, skrev JO samt: ”Det är inte acceptabelt och jag förutsätter att handläggningen återupptas omgående”.
• Det fanns cirka 30 pågående ärenden om strandskyddsdispens. Med tre undantag hade ärendena inletts under 2017 och 2018.
Källa: Justitieombudsmannen