Hoppa till huvudinnehållet

Använd FN för att besegra Putin i Ukraina

Publicerad:
Varje vecka under året har Svenska FN-förbundet och andra organisationer stått utanför Rysslands ambassad i Sverige och krävt att kriget upphör, skriver Annelie Börjesson med flera. Foto: Christine Olsson/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Självständiga staters rätt att försvara sig mot angrepp utifrån [måste] upprätthållas. Det är bara möjligt genom att omvärlden fortsätter att förse Ukraina med försvarsmateriel, skriver Annelie Börjesson med flera.

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sin fullskaliga, olagliga och oprovocerade invasion i Ukraina. Sedan dess har den ryska krigsmakten dödat och skadat tiotusentals människor och drivit miljoner på flykt. Kriget är ett hot inte bara mot Ukraina och dess invånare utan också mot fred, frihet och demokrati i vår del av världen.

Den svenska FN-rörelsen fördömde direkt det ryska agerandet. Varje vecka under året har Svenska FN-förbundet och andra organisationer stått utanför Rysslands ambassad i Sverige och krävt att kriget upphör. Förbundet har skrivit brev till den ryske ambassadören och lämnat en protestlista med nära 7 000 namn mot ryska massförstörelsevapen och Putins hot om kärnvapenanvändning.

FN bistår, som i andra krigs- och katastrofområden, med humanitär hjälp i Ukraina. Flyktingmottagande och spannmålstransporten i Svarta havet är andra exempel på insatser som tack vare bland annat svenskt stöd till FN hjälper tiotusentals. Vad mer kan göras?

Så skriver du en debattartikel

Generalförsamlingen fördömde med överväldigande majoritet (141 röster mot 5) den ryska invasionen. Trots det står ännu flera länder utanför koalitionen mot Putin, bland dem en rad små länder. De behöver stöd för att kompensera för inkomstbortfall när handel med Ryssland upphör.

Generalförsamlingen kan också rekommendera FN-medlemmarna att införa handelshinder, reseförbud och vapenembargo mot Putin och hans regering. Regionala organisationer i Afrika, Latinamerika och Asien bör uppmuntras att följa EU:s exempel och samlas kring sanktioner.

Pressen på Ryssland bör öka genom exempelvis köpstopp för rysk olja och gas, uteslutande av den ryska kärnvapenproducenten Rosatom ur FN:s företagssamarbete Global Compact och fortsatt stopp för idrottsutbyte med Ryssland och Belarus. Just nu förs också en intressant diskussion om möjligheten att anpassa Internationella brottmålsdomstolen eller inrätta en tribunal som kan döma Putin för aggressionsbrott.

FN-chefen António Guterres har talat om Rysslands brott mot FN-stadgan och klargjort att inga fredsförhandlingar kan hållas så länge som Ukrainas territoriella suveränitet inte respekteras. Till dess måste självförsvarsprincipen i FN-stadgan, det vill säga självständiga staters rätt att försvara sig mot angrepp utifrån, upprätthållas. Det är bara möjligt genom att omvärlden fortsätter att förse Ukraina med försvarsmateriel.

En av FN:s viktigaste uppgifter att skydda de små länderna mot hot från de stora, sa den tidigare generalsekreteraren Dag Hammarskjöld. I en osäker omvärld blir även Sverige mer osäkert. Att pressa tillbaka Ryssland från Ukraina är en av världssamfundets viktigaste uppgifter. Sverige måste använda sitt inflytande och goda anseende i FN för att samla och utvidga kretsen av länder som kan förmå Putin att avbryta sitt krig.

Annelie Börjesson

Ordförande i Svenska FN-förbundet

Tedde Gyllenstedt

Ordförande i Kristinehamns FN-förening

Christer Gustavsson

Ordförande i Karlstads FN-förening

Eva Hallström

Ordförande i Värmlands läns FN-förening

AnnMari Lannge

Ordförande i Torsby FN-förening

Fred Kiberu Mpiso

Ordförande i Karlskoga-Degerfors FN-förening

Artikeltaggar

Annelie BörjessonAntónio GuterresBelarusDag HammarskjöldDebattDemokratiEUFlyktingarFNHotOrganisationerRysslandSanktionerSvarta havetSvenska FN-förbundetUkrainaUkrainakrigetVladimir Putin