Hoppa till huvudinnehållet

Tre fria konstnärer möts på Hammarö: ”Det känns hemma”

Publicerad:
Under lördagen, den 25 februari, är det vernissage på Hammarö art gallery på Nolgård. Nina Thorén, Österlen, Josefin Andersson, Varberg och Malin Hjalmarsson, Hultsfred, ställer ut tillsammans. Då ges även chans att se livemåleri.
Under lördagen, den 25 februari, är det vernissage på Hammarö art gallery på Nolgård. Nina Thorén, Österlen, Josefin Andersson, Varberg och Malin Hjalmarsson, Hultsfred, ställer ut tillsammans. Då ges även chans att se livemåleri. Foto: Lena Richardson

Flödande tuschblommor och drömska tempera-landskap hänger sida vid sida med figurativa abstraktioner i akryl.

Tre konstnärskap möts i utställningen Women of art på Hammarö art gallery. För åtminstone en av konstnärerna innebär det en återkomst till Värmland.

– Skoghall var min första riktiga flytta hemifrån-stad, berättar Josefin Andersson.

Numera bor hon i Varberg och åren har gått, men visst minns hon vad hon mötte när hon kom till Värmland som 19-åring för att bo på Hammarö.

– Jag tror att jag varit timvikarie på alla förskolor på ön! Sen började jag på Ikea. Jag hade en relation till Karlstad och Hammarö under fyra-fem år, så det känns hemma på något vis att komma hit, säger hon.

Tre fria kolorister

Nu är hon tillbaka på ön för att ställa ut tillsammans med Malin Hjalmarsson från Hultsfred och Nina Thorén från Österlen. De tre kände inte varandra innan de fick kontakt via galleriet på Nolgård, men både de och deras verk samsas bra.

– Det är roligt när det blir tre olika uttryck, även om jag tror att vi har ganska lika värderingar och grunder, säger Malin Hjalmarsson.

– Vi är kolorister alla tre, säger Nina Thorén.

– Och gillar det fria, säger Josefin Andersson.

Utforskar färgerna

Malin målar i akryl och beskriver sin konst som ”abstrakt figurativ”.

– Det är ett utforskande i det, jag ser något som tar form och så fortsätter jag på det och ser vart det tar vägen, förklarar hon.

  • Malin Hjalmarsson målar med abstrakt utgångspunkt, men det kan smyga sig in former av såväl kvinnor som blommor och djur i hennes akrylmålningar.
    Malin Hjalmarsson målar med abstrakt utgångspunkt, men det kan smyga sig in former av såväl kvinnor som blommor och djur i hennes akrylmålningar. Foto: Lena Richardson
  • Nina Thoréns berg, träd och himlar får en diffus ton som ger en drömsk känsla. Hon målar med tempera på duk.
    Nina Thoréns berg, träd och himlar får en diffus ton som ger en drömsk känsla. Hon målar med tempera på duk. Foto: Lena Richardson
  • Josefin Anderssons blommor har fria former och hon älskar när tuschfärgerna flyter fritt.
    Josefin Anderssons blommor har fria former och hon älskar när tuschfärgerna flyter fritt. Foto: Lena Richardson

Nina målar med tempera på linneduk och gör oftast naturmotiv, som gärna får något drömskt över sig, medan Josefin målar blommigt med tusch på akvarellpapper och har rena rama kärleksaffären med tuschet.

– Det blir så omedelbart. Man måste vara snabb och det går inte riktigt att styra det, utan de är fria och det gör mig friare. Det överraskar mig längs vägen. Det är som en lek, säger hon.

Bloggar om fria livet

De har tagit lite olika vägar in i konsten, men gemensamt för alla tre är att det fria skapandet fått ta allt större plats i deras liv. Alla vittnar de också om vilken betydelse konsten har inte bara som jobb, utan också för att må bra.

Faktum är att hela trion gjort precis det som Nina Thorén döpt sin podd till: ”Följ din längtan - skapa livet”.

– Den handlar om olika människor som vill gå sina egna vägar. Jag bjuder in konstnärer och kulturpersonligheter, kockar och livscoacher - allt som kan inspirera till att följa sin längtan, berättar Nina som hittills intervjuat bland andra kändiskocken Markus Aujalay, sångerskan Josefin Glenmark och inte minst Hammarökonstnären Mathias Frykholm, en av grundarna till Hammarö art gallery.

Artikeltaggar

ButikerHammaröHammarö Art GalleryHultsfredKonstKulturNöje/KulturÖsterlenUtställningarVarbergVernissager

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.