Hoppa till huvudinnehållet

Politikern sågas av personal – efter svaret på kritiken: ”Fruktansvärt kränkta”

Publicerad:
Personalen är inte nöjda med svaret från nämndens ordförande Sofia Magnusson, säger en medarbetare NWT varit i kontakt med.
Personalen är inte nöjda med svaret från nämndens ordförande Sofia Magnusson, säger en medarbetare NWT varit i kontakt med.

Personalen är orolig för att verksamheten urholkas.

Men det vill kultur- och bildningsnämndens ordförande Sofia Magnusson (S) inte svara på.

– Vi känner oss fruktansvärt kränkta, säger en medarbetare.

NWT har tidigare berättat om turbulensen på Region Värmlands arkivenhet. Den 7 februari skickade personalen en skrivelse till kultur- och bildningsnämnden där de dels tar upp oro för verksamhetens framtid, dels beskriver arbetsmiljöproblem.

Kanslidirektören Anna-Lena Wingqvist får kritik i skrivelsen, medan enhetschefen Ulf Andersson får personalens stöd.

På torsdagen gav Anna-Lena Wingqvist Ulf Andersson sparken.

Samma dag svarade kultur- och bildningsnämnden, via Sofia Magnusson och förste vice ordföranden Mattias Joelsson (KD), på personalens skrivelse.

”Det är väldigt tråkigt att ni känner oro rörande verksamheten”, inleder politikerna och fortsätter med att berätta att nämnden och kanslidirektören haft dialog om arbetsmiljön.

Däremot duckar de frågorna om organisationen och verksamhetens framtid:

”Hur avdelningen organiseras är inte en fråga som nämnden har mandat att agera i”.

”Håller på att urholkas”

Svaret ses inte med blida ögon av personalen på arkivenheten, där 17 av 19 medarbetare skrev under den ursprungliga skrivelsen.

– Jag tycker vi är väldigt konkreta med vad vi tycker och tänker, att hela arkivverksamheten håller på att urholkas, som vi ser det, säger en anställd.

– Vi hade önskat ett annat svar från kultur- och bildningsnämnden, att de skulle ta oron på allvar.

De föreslagna organisationsförändringarna – som pausats efter personalens kritik – är enligt medarbetaren ett steg mot att avveckla ett stort värmländskt kulturarv. Arbetsmiljöproblem finns visserligen, men det beskrivs som mer av ett sidospår.

Personen beskriver förslaget som ett steg mot att satsa mer resurser på Region Värmlands interna arkivering och mindre på kulturarv, som till exempel det uppdrag enheten har kopplat till Riksarkivet.

– Man kan inte plocka resurser från den delen, för då kan vi inte uppfylla kraven där. Risken är att Värmland förlorar Riksarkivuppdraget. Det vore en långsiktig katastrof för universitetet i stan.

Det vore även en katastrof för värmlänningarna, anser medarbetaren.

– Deras skriftliga kulturarv från 1600-talet fram till i dag är på väg att försvinna. Det enda som blir kvar är regionens arkivdel, hur regionen styrs och sköts och journalhantering.

Situationen har väckt starka känslor på arbetsplatsen. Något som kulminerat efter beskedet om att Ulf Andersson får sparken.

– Jag såg att ni skrev ”maffiafasoner”. Det låter kanske hårt, men det är så. När chefen för medarbetarnas talan får han sparken, man kan inte säga annat än att det är maffiametoder. Vi känner oss fruktansvärt kränkta.

”Inget nämnden kan gå in och peta i”

Sofia Magnusson tycker att det viktigaste just nu är att säkerställa arbetsmiljön. Därför har nämnden nyligen tagit upp ärendet.

– Eftersom vi har det yttersta ansvaret. I övrigt, hur man organiserar arbetet, är en fråga för förvaltningen och inget nämnden kan gå in och peta i, säger hon.

Hur ser du på den långsiktiga oron för verksamheten?

– Det skulle jag säga att man inte behöver ha oro kring, vi är medvetna om att den här verksamheten är viktig. Just nu behöver processen ha sin gång, det är förvaltningen som hanterar den med stöd av regionhälsan. Verksamhetens framtid är delvis en annan fråga, men jag ser ingen fara för att den ska urholkas.

Medarbetare är oroliga för att ett stort kulturarv kan gå förlorat och att man kan mista uppdraget från Riksarkivet.

– Vi har precis uppdaterat avtalet med Riksarkivet, vi är väldigt måna om att ha det avtalet och vårda det. Jag bedömer inte att det finns den typen av risk.

Varifrån tror du att personalens oro kommer?

– Just nu kanske jag inte ska uttala mig så mycket mer, om det är okej med dig. Den här processen behöver hanteras i första hand.

Personalen är inte nöjd med ditt svar?

– Jag diskuterar gärna andra frågor kring verksamheten vid ett annat tillfälle, men just nu pågår processen. Jag hör deras oro, men känner den inte själv.

Läs mer:

Artikeltaggar

KulturKulturarvNämnderNyheterOroligheterRegion VärmlandSofia MagnussonVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.