Hoppa till huvudinnehållet

Rekordresultat för Karlstads Energi – dock fortsatt tufft för elhandeln

Publicerad:
Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi.
Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi. Foto: Pressbild

Karlstads Energi redovisar ett rörelseresultat på totalt 217 miljoner kronor för 2022 – det bästa i bolagets historia.

– De höga elpriserna har inte varit bra för vår elhandel. Däremot har fjärrvärmen gynnats vilket kommit fjärrvärmekunderna till del i form av låga prisökningar, säger Monika Bubholz (MP), styrelseordförande i Karlstads Energi i ett pressmeddelande.

De stigande elpriserna slog olika mot Karlstads Energis verksamheter under 2022.

Rörelseresultatet för 2022 är det bästa som bolaget någonsin uppmätt, 217 miljoner kronor. Och majoriteten av det goda resultatet står fjärrvärmeverksamheten för.

De höga priserna inneburit att intäkterna ökat kraftigt för producerad el från kraftvärmeverken vid Hedenverket.

– Överskottet har kommit Karlstadsborna till del i och med att vi endast höjde fjärrvärmepriset med en procent 1 januari 2023, trots att kostnaderna i verksamheten ökat betydligt mer än så. Överskottet kan även användas i andra delar av kommunen, säger Monika Bubholz (MP).

Cirka 54 miljoner kronor investerades under 2022.

– Ett stabilt överskott är en förutsättning för att vi långsiktigt ska klara de investeringar som krävs. Det ger oss även bättre förutsättningar att långsiktigt kunna erbjuda ett konkurrenskraftigt fjärrvärmepris till Karlstadsborna, säger Erik Kornfeld, vd på Karlstads Energi i ett pressmeddelande.

Något som inte har gynnat bolagets elhandel är de höga elpriserna, snarare tvärtom.

Där noterar man åter igen ett underskott, minus 29 miljoner för 2022.

– Den största förklaringen till underskottet är att vi som elhandlare inte kan säkra våra fasta avtal fullt ut. När elpriserna svänger så mycket som de gjorde 2022 blir våra fasta avtal en minusaffär. Nu har vi sett över vår prissättning så att vi åter kan erbjuda fasta avtal som är långsiktigt hållbara, både för kunderna och för oss som elleverantör, säger Erik Kornfeld.

Karlstads energi återinför fasta avtal: ”En attraktiv produkt”Bättre miljö för många när byggmaterial körs med el: ”Har en aggressiv plan”Då stängs elen av om du inte betalar vinterns skräckräkning: ”Inte alls vanligt”

Artikeltaggar

AvtalElErik KornfeldFjärrvärmeInvesteringarMiljöMonika BubholzTeknik och vetenskap

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.