Hoppa till huvudinnehållet

Mörk Aida på Wermland opera i krigets skugga: Triumfens glädje fastnar i halsen

Publicerad:
Ole Aleksander Bang får en upphöjd, men inte avundsvärd position i rollen som Radamès. Översteprästen Ramfis (Michael Schmidberger) lyssnar inte på invändningarna från Amneris (Martina Dike) när domen över fältherren som svek sitt land för kärleken ska fällas. Foto: Mats Bäcker

Kärlekens smärta och krigets omöjliga ekvationer sätts i brännpunkten i Wermland operas Aida.

Då fastnar Triumfmarschens glädje i halsen.

Med premiär kvällen före årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina, blir skuggorna extra mörka.

– Så dö din jävla galning! sjunger Martina Dike i rollen som Amneris, den egyptiska prinsessan Amneris.

Hennes kärlek till fältherren Radamès (Ole Aleksander Bang) är stark, men han vill inte ha henne, så Faraos dotter hon än är; han har redan valt slavinnan Aida (AnnLouice Lögdlund) och det valet står han fast vid, till varje pris. Inte ens hetsätning av bakelser kan lindra svedan för den försmådda prinsessan.

Triangeldramat blir skärningspunkten för stora, rentav omöjliga frågor, där lojaliteterna krockar. Kan man följa sitt hjärta och förråda sitt land? Kan man ens välja när alla val innebär undergång för någon? Vem har egentligen gudarna på sin sida – och vilket val är egentligen galnast?

Martina Dike gör rollen som den egyptiska prinsessan Amneris, som gör en stor inre resa i Wermland operas uppsättning av Aida.
Martina Dike gör rollen som den egyptiska prinsessan Amneris, som gör en stor inre resa i Wermland operas uppsättning av Aida. Foto: Mats Bäcker

Denna berättelsens inre kärna vårdar regissören Claes Fellbom ömt, samtidigt som han för dramat ut på nya vägar.

Verdis Aida är en stor och guldkantad opera, med stora möjligheter att ta ut svängarna i både musik och det sceniska. Den rutinerat nytänkande regissören gör precis så och visst blir det mäktiga scener: mycket folk på scenen, guld i kostymerna, härliga körer och klassiska Verditrumpeter därtill.

Michael Schmidberger och Ole Aleksander Bang med kör och dansare i en av de mäktiga scenerna i Wermland operas Aida.
Michael Schmidberger och Ole Aleksander Bang med kör och dansare i en av de mäktiga scenerna i Wermland operas Aida. Foto: Mats Bäcker

Samtidigt ger Fellbom det klassiskt maffiga en högst medveten tackling.

Släpar in liksäckar

Verdi skrev sitt drama 1870 och den pampiga Triumfmarschen, operans mest kända stycke, brukar bli en uppvisning i pompa och ståt, med stora processioner på scenen, ibland med hästar (vid urpremiären i Kairo till och med elefanter!).

Men 2023, inte minst i skuggan av kriget i Ukraina, ryms ingen sedvanlig hyllning av de hemkommande militärerna efter segern mot grannlandet och heller inga graciösa, sköra ballerinor. Dansarna gestaltar istället krigarna; de släpar in liksäckar med fiender och berättar med yviga gester om hur de kämpat och segrat.

Då fastnar triumfens glädje i halsen.

Krigets vansinne lyser plötsligt igenom, mitt i segerceremonin.

Men Farao nickar nöjt över varje liksäck som bärs in.

Wermland operas orkester leds av Eric Solén och har en viktig roll i Verdis mäktiga drama Aida.
Wermland operas orkester leds av Eric Solén och har en viktig roll i Verdis mäktiga drama Aida. Foto: Mats Bäcker

En effektiv bro

Dansens aktiva roll är över huvud taget en av den här uppsättningens styrkor. Berättelsen bärs inte bara av musiken och det sjungna ordet, utan också dansarna berättar. Ibland liknar de ninjor i svepande slöjor, ibland nutida soldater i hjälmar och kamouflage-byxor; Lars Bethkes koreografi är genomgående påhittig och effektfull, även i små gester.

Dansarna blir också en effektiv bro mellan det storslagna och det inre dramat, men också när det är som mest avskalat på scenen är detta en föreställning att röras och uppröras av.

AnnLouice Lögdlund och Ole Aleksander Bang gör rollerna som Aida och Radamès, som får betala det högsta möjliga priset för sin kärlek.
AnnLouice Lögdlund och Ole Aleksander Bang gör rollerna som Aida och Radamès, som får betala det högsta möjliga priset för sin kärlek. Foto: Mats Bäcker

Motstridiga känslor

Ole Aleksander Bang gör en ung och stolt Radamès. Han gör en konsekvent och stark tolkning av Radamès, som förråder sitt land och tar sitt straff, vägrande att kompromissa med sin kärlek, även när han har chansen att rädda sitt eget skinn.

AnnLouice Lögdlund gör titelrollen som Aida.
AnnLouice Lögdlund gör titelrollen som Aida. Foto: Mats Bäcker

AnnLouice Lögdlunds Aida får vara både skör och stark. Aida är kanske den rollfigur som ställs inför de allra svåraste valen – för henne står livet på spel från första stund med farliga hemligheter om både kärlek och börd. Lögdlund sjunger fram hennes hopp, men också rädslan och kvalen, hela vägen fram till den ödesmättade men vackra slutscenen.

Kärleken vinner, men priset blir högt.
Kärleken vinner, men priset blir högt. Foto: Mats Bäcker

Amneris i Martina Dikes tappning går från bortskämd, bakelsemoffande sessa till en vuxen kvinna som genomskådat de styrandes falska premisser. Det är en resa som Dike förvaltar mycket väl. Hon bjuder på känslosvall av olika intensitet och kulör, från avundsjuka och återhållen ilska till närmast fullfjädrat vansinne, utan överspel. Hon har både styrkan och innerligheten som krävs för att skildra Amneris förändring.

Kören är en viktig del av Verdis Aida.
Kören är en viktig del av Verdis Aida. Foto: Mats Bäcker

Chans att reflektera

Allt sker i en effektfull (och effektiv!) scenografi, där gigantiska trekantiga pelare vänds och flyttas till nya scenbilder allt eftersom. Till scenernas mäktighet bidrar förstås också kostymeringen, med det konsekvent genomförda valet av guld och blått som dominerande färger.

Även i det mörka finns tillfällen till leenden, men premiärpubliken går nog inte hem från Wermland opera visslande på Triumfmarschen.

Claes Fellbom och hans ensemble och medarbetare på och bakom scenen skickar dock med något ännu viktigare: chansen att reflektera över livet, kärleken och krigets vansinne.

Martina Dike har en påkostad garderob som prinsessan Amneris med många maktsymboler.
Martina Dike har en påkostad garderob som prinsessan Amneris med många maktsymboler. Foto: Mats Bäcker
FAKTA

Aida på Wermland opera

Spelperiod: 23 februari - 5 april

Svensk text och regi: Claes Fellbom

Solister:

Farao: Staffan Liljas

Amneris: Martina Dike

Aida: AnnLouice Lögdlund

Radamès: Ole Aleksander Bang

Ramfis: Michael Schmidberger

Amonasro: Anton Ljungqvist

En budbärare: Fredrik Sjöstedt

Översteprästinnan: Anna-Maria Krawe

Kör: sopran Anna Andersson Blomqvist, Rose-Marie Bäckstrand, Maria Mayer, Ulrika Nilsson, Ingrid Sandén. Alt Sofia Källvik Sjöstedt, Sara Norrback Carlsson, Gunilla Stephen, Alice Störholt. Tenor Per-Gunnar Alpadie, Anders Håkansson, Fredrik Gustafsson, Magnus Loftsson, Fredrik Sjöstedt, Anders Werner. Bas Erik Arnelöf, Thomas Jönsson, Jan-Ola Persson, Torbjörn Pettersson, Björn Thudén

Dansare: Sanna Allåker, Evelina Boström, Cathrine Kolping, Anna Nilsson, Eto Olsson, Sofia Wirzén

Wermland operas orkester

Dirigent och orkesterbearbetning: Eric Solén

Scenografi och ljusdesign: Linus Fellbom

Kostymdesign: Anna Ardelius

Mask- och perukdesign:Therésia Frisk

Koreografi: Lars Bethke

Regiassistent: Ulrika Nilsson

Biträdande scenograf: Peter Astor Ögren

Kormästare: Bo Ericsson

Repetitör: Lisa Fröberg

Producent: Camilla Nordström Österlin

De klär upp Aida för Wermland opera: ”Det blir Egypten 2.0, väldigt skruvat”Wermland opera tar sig an mästerverk: ”Måste ut på knivseggen och balansera”

Artikeltaggar

AnnLouice LögdlundClaes FellbomFöreställningarKairoKarlstadKörerKrigMartina DikeMusikNöje/KulturOle Aleksander BangOperaSamhälleTeaterUkrainaVärmlandWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.