Hoppa till huvudinnehållet

OS-mästarna välpreparerade i Karlstads stortävling: ”Ska bli mer curl”

Publicerad:
Lag Edin, med Oskar Eriksson som skipper, har inlett starkt i Sun city curling cup på hemmaplan, och slog bland annat turkiska VM-laget Ugurcan Karagoz med 11–2. Foto: Lisa Olaison

Sun city curling cup ligger perfekt i schemat för lag Edin inför VM.

– Framför allt väldigt kul att det är en Europatourtävling på hemmaplan, säger Oskar Eriksson.

Stortävlingen i Karlstad torsdag–söndag är fjärde och sista deltävlingen i den nya serien Nordic Curling Tour. OS-mästarna i lag Edin spelade den första, i Oslo, och vann.

Nu är det ett bra genrep för VM i Kanada den 1–9 april, där lag Edin går för ett historiskt femte raka guld.

Ordinarie skippern Niklas Edin är dock inte med nu. Han befinner sig i Kanada för att coacha ett lag i nationella uttagningstävlingen till mästerskapet. Edin vill också vila kroppen och träna sig i form med tanke på knäoperationen i höstas.

– Det här är inte den viktigaste tävlingen heller. Det viktigaste är att vi ser till att komma väl förberedda till VM. En månad träning väntar sen, säger Oskar Eriksson, som är viceskipper och tar över kaptensrollen i Edins frånvaro.

Reserven Daniel Magnusson ställer upp med sitt eget lag i Sun city curling cup så resterande lag Edin väljer att spela på tre: Oskar Eriksson, Rasmus Wranå och Christoffer Sundgren.

Det har varit lyckosamt tidigare. I oktober blev det seger i en Grand Slam i Kanada och då slutförde laget på tre när Edin skadat sig.

Lag Edin har preparerat stenarna i turneringen så de ska glida på bästa sätt.
Lag Edin har preparerat stenarna i turneringen så de ska glida på bästa sätt. Foto: Lisa Olaison

Inledningen i Karlstad lovar onekligen gott. 19–3 är sammanlagda resultatet i de två första matcherna.

– En fin start på turneringen, säger Oskar Eriksson.

8–1 mot Sveriges bästa veteranlag Mats Wranå, pappa till Rasmus, under torsdagskvällen följdes upp på fredagsförmiddagen av 11–2 mot turkiska VM-laget Ugurcan Karagoz, detta redan efter fem omgångar av ordinarie åtta, då motståndarna gav upp.

– Det här turkiska laget gick bra på EM. Man behöver spela bra för att slå dem.

Lag Edin hade befunnit sig i curlinghallen oavsett om det varit turnering eller inte.

– Om vi inte spelat hade vi hjälpt till med tävlingen, nu får det bli lite både och.

Bland annat har lag Edin preparerat, scratchat, stenarna, alltså fixat slipningen som är på glidytan.

– Så det ska bli lite mer curl och inbjuda till offensivt spel, mer likt de stora tävlingarna.

Stenarna är som ni vill ha dem?

– Ja, det är väldigt likt. Det går inte riktigt att få till på samma sätt med istemperaturer som i de största turneringarna i arenor, men det är väldigt bra för att vara en curlinghall.

Testar ni saker inför VM?

– Nej, det är mest att försöka spela bra, hitta en bra grundteknik och se om det är några grejer vi behöver jobba extra på. Än så länge ser det bra ut.

18 herr- och elva damlag spelar i Sun city curling cup.

Ytterligare två är från arrangerande Karlstads curlingklubb. Förutom redan nämnda Daniel Magnusson också Team Come Backs, med skippern Patric Klaremo. Det är ett gäng meriterade herrar som efter många års uppehåll är tillbaka och även spelade SM i Karlstad nyligen.

På herrsidan ser lag Edin norska VM-laget Magnus Ramsfjell som största hotet, men även James Craik som var nära att knäcka stjärnlaget Bruce Mouat i skotska mästerskapet är en svår nöt att knäcka.

Bland damerna finns flera VM-klara lag, bland andra Sveriges OS-mästare från 2018, Anna Hasselborg.

– Damfältet är nog tuffare än herrfältet, konstaterar Oskar Eriksson.

Karlstads storturnering börjar – tre OS-mästare bland 29 lag från elva länderSuccé för Karlstad i hemma-SM – dubbla guld: ”Fantastiskt”

Artikeltaggar

CurlingDaniel MagnussonGrand SlamKanadaKarlstadKarlstads curlingklubbLag EdinNiklas EdinOskar ErikssonOsloRasmus WranåSportTurneringar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.