Hoppa till huvudinnehållet

Narkotikaliga döms till fängelse efter hemlig polisoperation

Publicerad:
Den utpekade ligaledaren på väg in i bostaden på Kronoparken i Karlstad där stora delar av narkotikan hanterades.
Den utpekade ligaledaren på väg in i bostaden på Kronoparken i Karlstad där stora delar av narkotikan hanterades. Foto: Polisen

De avslöjades av hemliga telefonavlyssningar och dold videoövervakning.

Nu döms de tre männen i den utpekade narkotikaligan från Kristinehamn till fängelse.

Samtidigt fälls en av männens mamma och storebror för grovt penningtvättsbrott.

När polisens regionala enhet utredde ett större narkotikaärende med koppling till Örebro i början på förra året insåg de plötsligt att den 26-årige mannen från Kristinehamn verkade hantera stora partier droger.

Det var starten för en hemlig polisoperation.

Kristinehamnarens telefon började avlyssnas samtidigt som polisen satte upp dolda videokameror som filmade entrén till mannens bostad på Kronoparken i Karlstad.

I slutet av april blev det skarpt läge.

Insats avbröts av trafikkontroll

Uppgifter visade att 26-åringen och två yngre män, 25 och 22 år gamla, som mannen varit chef över skulle leverera ett stort parti narkotika till en okänd person i Filipstad.

Polisens spanare iakttog hur männen lämnade lägenheten på Kronoparken med en stor svart sportväska, och när de satte sig i bilen och körde länsväg 63 norrut var polisen dem hack i häl.

Men färden fick ett abrupt slut efter att lokalpolisen - som var omedveten om den pågående spaningsinsatsen - satt upp en tillfällig trafikkontroll.

För att undvika att bli stoppade körde männen i narkotikaligan in på en mindre skogsväg där de stannade och kastade ut väskan med droger.

Två kilo cannabis

De blev sedan stoppade och gripna för ringa narkotikabrott och drograttfylla av lokalpolisen.

Men efter att den regionala specialenheten sökt med hund i området hittades väskan som innehöll två kilo cannabis.

Husrannsakningar i de tre männens bostäder ledde till ytterligare fynd av mindre mängder narkotika.

Dessutom hittades över en halv miljon kronor i kontanter hemma hos en av de yngre männen i ligan.

Döms i tingsrätten

Det ledde till att de tre männen häktades misstänkta för grovt narkotikabrott, den 25-årige mannen samt hans mamma och storebror blev även misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

På fredagen kom domen i målet - där samtliga åtalade döms för brott.

Den 26-årige ligaledaren döms till två år och sex månader i fängelse för grovt narkotikabrott, två fall av rattfylleri, två ringa narkotikabrott och olovlig körning.

Den 22-årige mannen döms till fängelse i ett år och sex månader för grovt narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Den 25-årige mannen döms till ett år och nio månaders fängelse för narkotikabrott, rattfylleri och grovt penningtvättsbrott.

Hans mamma döms till villkorlig dom samt 100 dagsböter för grovt penningtvättsbrott och storebrodern döms till skyddstillsyn för grovt penningtvättsbrott.

Lokalpolisens trafikkontroll avbröt hemlig narkotikainsatsUtpekad ligaledare i rätten: Jag transporterade narkotikaMamma, söner och vänner misstänkta i stor narkotikahärva

Artikeltaggar

ÅtalBrottBrott, lag och rättFängelseFilipstadKarlstadKristinehamnKronoparkenNarkotikabrott

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.