Hoppa till huvudinnehållet

Mostafa Ismail laddar för sin viktigaste pitch hittills

Publicerad:
”Visionen är att ge alla barn och unga tillgång till läxhjälp” säger Mostafa Ismail. Han är grundare av Zimify group tillsammans med vännerna Yasin Mohamed och Adam Mohamed, alla tidigare studenter på Karlstads universitet.
”Visionen är att ge alla barn och unga tillgång till läxhjälp” säger Mostafa Ismail. Han är grundare av Zimify group tillsammans med vännerna Yasin Mohamed och Adam Mohamed, alla tidigare studenter på Karlstads universitet. Foto: Eva Häggdahl

Mostafa Ismail, Karlstad, och hans team utvecklade en app som hjälper studenter att hitta vänner.

Men nu fokuserar de på sin andra innovation, en läxhjälpsapp som fått 3500 aktiva användare på fyra månader.

Snart kan de få en rejäl skjuts framåt. De har i hård konkurrens gått vidare till final i en stor, nationell innovationstävling i Stockholm.

Det verkar inte vara något fel på innovationsklimatet i Karlstad. I alla fall om man ska döma av utfallet i Shift, en stor nationell innovationstävling med några av Sveriges tyngsta investerare som jury och potentiella partners.

Av de tio finalisterna som gör upp i finalen i Stockholm den 14 mars är inte mindre än två från Karlstad: Zimify group och Me covers (se separat artikel).

Hon är ny vd på Innovation park – och finalist i nationell tävling

Zimify group med 26-årige Mostafa Ismail i spetsen har fått en hel del uppmärksamhet, inte minst tack vare att företaget vunnit det regionala Skapa-priset för unga innovatörer, och för att de valts ut att delta i det stora, lokala investerarforumet A-match.

Vill hjälpa studenter

Mostafa Ismail säger att han drivs av värderingar och han ser Zimify-appen som ett verktyg och en social plattform för att bryta studenters ensamhet och för att fler ska klara av sina studier.

Men redan från början jobbade Zimify group med planen att ha flera produkter i portföljen. Ett annat affärsområde i företaget är Zappy, ett digitalt hjälpmedel för läxhjälp. Det är den tjänsten företaget har börjat fokusera mer på nu, då man bedömer att affärspotentialen just nu är större där.

– Vi har inte lagt ner Zimify, men nu fokuserar vi på Zappy.

Hans innovation för att bryta ensamhet lockar investerareDeras app ska få studenter att må bra

Zappy-appen är uppbyggd ungefär som Snapchat, som ungdomarna redan är bekanta med. De tar en bild av uppgiften och får tillbaka en svarsvideo med instruktioner.

Under de fyra månader som har gått sedan den färdiga versionen lanserades har 13 000 skoluppgifter skickats in av elever. Antalet användare av appen, som än så länge är gratis, är 3500.

– Det är fullt ös.

Avlastar lärarna

Förutom att ge elever möjlighet att få hjälp både direkt i klassrummet och hemifrån så avlastar appen lärarna, menar Mostafa Ismail.

– Det är universitetsstudenter och en del lärare som svarar på frågorna. Än så länge sker det ideellt men visionen är att ge en möjlighet för lärarna att tjäna pengar, som en gig-plattform.

”Vi har på ett innovativt sätt lyckats nå ut till en stor skara elever i grundskolan och även gymnasiet genom att ge dem möjlighet att räcka upp handen hemifrån. De som kanske inte har möjlighet att betala för extra läxhjälp får enkelt stöd via appen.” säger Mostafa Ismail.
”Vi har på ett innovativt sätt lyckats nå ut till en stor skara elever i grundskolan och även gymnasiet genom att ge dem möjlighet att räcka upp handen hemifrån. De som kanske inte har möjlighet att betala för extra läxhjälp får enkelt stöd via appen.” säger Mostafa Ismail. Foto: Eva Häggdahl

Tjänsten är möjlig att skala upp relativt snabbt, men för det behövs resurser, inte minst i form av försäljningsorganisation och marknadsföring. De resurserna kanske kommer snart. Zimify Group har nämligen valts ut som en av tio finalister i innovationstävlingen Shift i Stockholm, där stora drakar står beredda att gå in i företagen med kapital, kunskap och kontakter.

– Det var stor konkurrens. Runt 250 startups sökte och vi är bland de tio sista.

Vill sprida riskkapitalet ut i landet

Shift är en innovationstävling vars vision är att ge fler än folket runt Stureplan tillgång till riskkapital. ”I en undersökning som Breakit gjorde i januari 2021 framgår att knappt två procent av de ledande riskkapitalbolagens investeringar gjorts i bolag utanför storstädernas city-kärnor. Vår vision är att etablera en bestående plattform som genom inkluderande kapital och entreprenörskap bryter ett växande socialt utanförskap, skapar ekonomiskt tillväxt, välstånd, inkludering och jämställdhet.” skriver Shift på sin hemsida.

Shift fokuserar på entreprenörer från förort och landsort och ska ”demokratisera kapital genom att skifta flödet av investeringar från slutna homogena grupper och traditionella nätverk till entreprenörer som normalt inte nås av riskkapital, som till exempel kvinnor, minoriteter och människor som bor utanför storstadskärnorna”.

Bakom Shift står Bling och Breakit.

Blingrörelsen startade 2014 som en reaktion på entreprenöriell segregation och som en kraft för att driva positiv samhällsförändring samt motverka utanförskap genom gott ledarskap, entreprenörskap och innovationer.

Breakit är en svensk nyhetssajt om det nya näringslivet, om teknik och innovation.

Shift backas av Novax, Volati, Ingager, Nyvik, Almi, Alfvén & Didrikson, SEB och Swedia Capital.

På finaldagen den 14 mars i Stockholm får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam).

Det var Mostafa Ismail som pitchade för företaget under uttagningarna.

– Det gick bra. De ställde bra frågor. De ville bland annat veta om eleverna lär sig något av lösningsförslagen eller om de bara får färdiga svar utan något riktigt lärande.

Vad svarade du på det?

– Eleverna får pedagogiska svar som gör att eleven få testa sig fram, aldrig bara ett färdigt svar.

”Hedrande”

Finalplatsen är en stor uppmuntran, menar han och teamet som även består av Yasin Mohamed och Adam Mohamed. De är alla tre tidigare studenter på Karlstads universitet.

– Det är hedrande och vi är ödmjukt tacksamma. Det är en kollektiv vinst i teamet, och det visar att även om man har sitt lilla kontor på Innovation park i Karlstad kan man ta sig ända till Norrsken i Stockholm där vi ska pitcha.

Artikeltaggar

AlmiApparInnovationKarlstadKarlstads universitetLärareNäringslivStudenter

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.