Lili & Susie och Rongedal: ”Skratta åt eländet när det går åt helvete”

Ida och Malte Hallquist medverkar. Syskonparen spelar in musik i Värmland och turnerar tillsammans.

Två systrar, två bröder.

De är fyra av landets mest erfarna underhållningsartister.

Nu gör de värmländska tvillingarna Magnus och Henrik Rongedal gemensam sak med popduon Lili & Susie. De spelar in ny musik i Värmland, uppträder i "Bingolotto" och startar sin turné i Karlstad.

Det märks att de båda syskonparen är vana att dela med sig. När samarbetet mellan Lili & Susie och bröderna Rongedal inleddes kom de utan diskussion fram till att bidra med en låt vardera. De är syskonskolade – i ett liv med närstående syskon blir kompromissen en självklarhet.

Syskonparen har startat ett band tillsammans, eller snarare en konstellation – förklarar Magnus Rongedal – som går under namnet Två systrar, två bröder. Den första singeln, "Shine", är redan ute och en andra, "Side by Side", ska de arbeta med i en studio i Edsvalla samma dag som de möter upp på Stadshotellet i Karlstad.

Allt började med att Karlstadsmusikern Peter Renander ville boka Lili & Susie till välgörenhetsgalan "Heartbeat". Syskonduon var uppbokade på annat håll, men Peter fortsatte att mejla med Lili Päivärinta – som delar boende mellan Hammarö och Värmdö – och ett projekt som även kom att involvera Rongedals samt Peter Renanders band Crash Boom Band tog form.

– Vi och Rongedals har sprungit på varandra genom åren, uppträtt på samma galor, berättar Susie Päivärinta.

– Och vi har umgåtts en del även utanför scenen. Men det här är första gången vi gör något tillsammans.

De har båda medverkat som körledare i TV4:s "Körslaget" och tävlade mot varandra hos Lasse Kronér i "Doobidoo" 2009.

– Allt har gått väldigt snabbt, fortsätter Magnus Rongedal. "Shine" kändes som en bra start, det är en positiv låt som vi tycker behövs nu när världen ser ut som den gör.

Konstellationen Två systrar, två bröder ska turnera med start i april.
Konstellationen Två systrar, två bröder ska turnera med start i april. Foto: Carl Edlom

Snart väntar medverkan i TV4:s "Bingolotto" och "Efter fem”. I april är det turnéstart på Scalateatern i Karlstad och då medverkar även Ida och Malte Hallquist. Intäkterna från premiärkvällen går till AjaBajaCancer.

– På turnén kommer vi att spela våra respektive hits och de nya låtarna, men vi kommer dessutom att göra covers av låtar som betytt mycket för oss under uppväxten, säger Magnus Rongedal.

– Vi har valt låtar vi har speciella minnen till, fortsätter Lili. Konserterna kommer säkert att bjuda på en och annan överraskning, även för dem som följt oss genom åren. Det blir en hel del historier under konserterna, ler Lili och avslöjar att hon och syster Susie bland annat kommer att köra Deep Purples "Highway Star".

– Vi spelade den när vi var små. På fiol och trummor av O'boy-burkar. Många av våra fans är faktiskt hårdrockare, och vi hade ett hårdrocksprojekt på 90-talet som det aldrig blev något av tyvärr. Men det var jätteballa låtar.

– Det blir en bred konsert, fastslår Henrik. Från tjoho till tjohej.

Susie och Lili Päivärinta släppte sitt första album som Lili & Susie 1985.
Susie och Lili Päivärinta släppte sitt första album som Lili & Susie 1985. Foto: Carl Edlom

"Alla var trötta på våra hits”

När de båda syskonparen börjar prata om sina erfarenheter, är det många saker som går igenom hos alla fyra. Från enkelheten i att samarbeta, där kommunikationen ofta sker utan ord, till att dela med- och motgång i en musikbransch som i stunder kan upplevas som en emotionell torktumlare.

– Intuitionen är en stor del av samarbetet, förklarar Magnus Rongedal och knäpper med fingrarna för att visa hur snabb kommunikationen med brorsan Henrik är.

– Vi har alla också haft en period ifrån varandra, säger Henrik och berättar att han och Magnus distanserade sig från under flera år för att kunna hitta sig själva som vuxna.

– Vi var ifrån varandra för att kunna hitta oss som individer, inte som tvillingar. När vi sedan hittade tillbaka kunde vi mötas med en helt ny respekt för varandra.

– Jag och Susie gjorde samma sak, berättar Lili. Vi hade ett break på tio år där vi gjorde olika saker och träffades sällan. Efter det fick vi en starkare känsla för oss som syskon – vi vet att vi är väldigt lika, men också att vi har olikheter. Och det bidrar till att ge oss en styrka tillsammans.

Lili & Susie berättar att de la ner 1996, de kände sig klara med musiken.

– Det kändes som att vi hade gjort allt, spelat överallt och att alla var trötta på våra hits. "Nu skiter vi i det här", kände vi.

Det blev en paus, men inte ett slut. Drygt tio år tidigare hade de släppt sitt debutalbum som producerades av Niklas Strömstedt. Han var även delaktig som låtskrivare på flera av spåren. 1987 toppade Lili & Susie flera listor med monsterhitten "Oh Mama" som skrevs av branschlegendaren Ola Håkansson tillsammans med Tim Norell. Samma låtskrivarpar försedde Lili & Susie med låten "Okey, okey" som tävlade i Melodifestivalen 1989. "Oh Mama" har även spelats in av Sator och i "Så mycket bättre" 2020 gjorde Plura en svensk version av låten.

Lili & Susie återupptog karriären i slutet av 00-talet.

– Det var en Pride-spelning i Malmö som gjorde att vi drog igång igen. Vi gjorde det efter en massa tjat, vi gav med oss till slut, minns Lili.

Susie spricker upp i ett stort leende.

– Åh, så mycket kärlek vi möttes av! Plötsligt hörde alla av sig igen – vi var med i radio och tv. När vi stod på scenen igen fattade vi hur mycket vi hade saknat musiken, fy fan va kul det var! Vi hade saknat våra hits!

– Christer Björkman hade varit på oss om mellon i flera år och till slut sa han "Vi skiter i vad ni sjunger, bara ni är med!".

2009 ställde de upp i Melodifestivalen med "Show Me Heaven" som tog sig till Andra chansen. Under tiden i sär släppte de båda varsitt soloalbum och engagerade sig i djurens rättigheter. Lilli var programledare i tv-programmet "Djurens ö".

Hon är ytterst ansvarig för Melodifestivalen: "Allt började med Lena Philipsson"
Systrarna Lili Päivärinta och Susie Päivärinta framför bidraget "Okey okey" i Melodifestivalen i Globen 1989.
Systrarna Lili Päivärinta och Susie Päivärinta framför bidraget "Okey okey" i Melodifestivalen i Globen 1989. Foto: Jan Collsiöö / TT /

"En rutten bransch!”

Bröderna Rongedal växte upp i Molkom där de tillsammans med David Shutrick enligt egen utsago bildade Molkoms första popband, Priapisterna. Senare har bröderna arbetat med en rad svenska artister – bland annat Electric Banana Band – som körsångare och låtskrivare. 2008 ställde de upp i Melodifestivalen med låten "Just a Minute" som landade på en fjärde plats och sedermera toppade Svensktoppen.

– Vi har inte varit artister så länge, vi har mer varit musiker, resonerar Magnus. Vi har kunnat göra väldigt olika projekt genom åren – från att tolka David Bowie med symfoniorkester till mello och så vidare.

Henrik utvecklar:

– Vi är inte så tydliga i vår framtoning som Lili & Susie, vi har inte 16 hits vi kan köra. Det här samarbetet oss emellan gör att vi kompletterar varandra fint.

Bröderna Rongedal lånar hår av Sanna Nielsen efter att de båda har gått vidare i Melodifestivalen 2008.
Bröderna Rongedal lånar hår av Sanna Nielsen efter att de båda har gått vidare i Melodifestivalen 2008. Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Magnus och Henrik och liksom Lili och Susie upplevt hur kändisskapet gått i vågor, karriären har bjudit både toppar och dalar. Tvåsamheten har varit en bidragande anledning till att de fortfarande är med i matchen.

– Bara att direkt kunna bolla vissa grejer kring kontrakt eller liknande, säger Henrik och får nickande bifall runt bordet.

– Och det här att kunna växeldra, turas om, fyller Susie i. Med åren lärde vi oss att inte ta beslut för snabbt, som man gjorde när man var yngre. Vi lärde oss tidigt att det inte går att vara känslig, för det är en jävligt tuff bransch. En rutten bransch! Om inte vi älskade musik så mycket som vi gör, skulle jag aldrig vilja ha något med den att göra.

– I många tuffa stunder kan man stötta varandra och skratta åt eländet när det verkligen går åt helvete. Det har det gjort några gånger, konstaterar Lili.

Nickande skjuter Henrik in:

– I den här branschen blir man hela tiden bedömd utifrån rätt märkliga premisser. Det kan röra utseende eller att ens röst är för bra. Ofta blir det väldigt märkligt.

– Men med åren har vi lärt oss att inte bry oss för mycket, summerar Lili. Och det är så mycket enklare när man är två.

FAKTA: Två systrar, två bröder

Susie Päivärinta är född 1964 och Lili 1966, tvillingarna Rongedal mitt emellan – 1965.

Aktuella: Två systrar, två bröder med Lili & Susie, bröderna Rongedal och Crash Boom Band har släppt singeln "Shine". Medverkar i "Bingolotto” den 4 mars och släpper nästa singel den 17 mars samma dag som de är med i "Efter fem". Turnéstart på Scalateatern den 20 april, turnén pågår fram till mitten av maj.

Crash Boom Band består av Peter Renander, Lars Skoglund, Ulf Klenfeldt, Joakim Agnemyr (som tidigare spelat med Dee Snider från Twisted Sister) och Samuel Olsson (som tidigare turnerat med Joe Lynn Turner från Rainbow/Deep Purple).

Kuriosa 1: Lili Päivärinta delar boende mellan Hammarö och Värmdö, hon träffade sin kille Pär på en julgala i Karlstad 2008.

Kuriosa 2: Susie Päivärinta är en av låtskrivarna bakom Top Cats melodifestivalbidrag "Baby Doll" som tog sig till final 2012.

Publicerad:

Artikeltaggar

ArtisterBingolottoChrister BjörkmanDavid BowieDeep PurpleDoobidooEdsvallaElectric Banana BandFamiljHammaröHenrik RongedalHighwayKändisarKarlstadKonserterLasse KronérLåtskrivandeLili PäivärintaMagnus RongedalMänskligtMelodifestivalenMolkomMusikNöje/KulturOla HåkanssonPrideSå mycket bättreScalateaternSide by SideSusie PäivärintaSVTTVTV4Twisted SisterVärmdö