Hoppa till huvudinnehållet

Hjälp och trygghet till ukrainska flyktingar i Värmland

Publicerad:
De människor som flyr för sina liv behöver skyddet från vår demokrati och vår syn på människovärde, skriver regionstyrelsens och kommunstyrelsernas ordförande. Foto: AP

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Alla är människor, och behöver de skydd så ska de få det, det är vårt sätt att visa att Sverige och Värmland är starkt, skriver regionstyrelsens och kommunstyrelsernas ordförande.

I dag är det ett år sedan Ryssland angrep Ukraina. Morgonen den 24 februari 2022 vaknade vi alla upp med de hemska bilderna från invasionen och en befolkning som drevs på flykt från sina hem och sin trygghet. Dagen efter samlades alla kommun- och regionföreträdare hos landshövdingen där vi orienterades om läget, och vi påbörjade direkt planeringsarbetet för den samverkan som skulle komma att krävas.

Under svåra situationer prövas ett samhälles resurser som mest, och staten, regioner, kommuner och civilsamhället behöver bidra på olika sätt. EU:s medlemsstater beslutade tidigt om att aktivera massflyktsdirektivet. Det innebar att den som kommer från Ukraina kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd. 50 000 människor från Ukraina sökte skydd i Sverige under förra året. Av dessa fanns i månadsskiftet januari/februari i år 881 i våra värmländska kommuner enligt Migrationsverkets statistik för inskrivna via massflyktsdirektivet.

Människor på flykt behöver trygghet, någonstans att bo och kunna leva så normalt som möjligt. Flyktingar behöver aktivitet och de behöver information. De behöver känna att människor bryr sig och att de är säkra på den plats där de tillfälligt sökt skydd. De vill ofta vara delaktiga och bistå på olika sätt.

Så skriver du en debattartikel

Alla är människor, och behöver de skydd så ska de få det, det är vårt sätt att visa att Sverige och Värmland är starkt. De människor som flyr för sina liv behöver skyddet från vår demokrati och vår syn på människovärde. Det finns bara en framtid, och den är tillsammans. Då lyckas vi med flyktingmottagandet och då lyckas vi med de uppgifter som också ligger framför oss, då nästa kris inträffar.

Flyktingmottagande handlar om solidaritet och omtanke människor emellan. En bra samverkan mellan olika aktörer med uppdrag och engagemang i mottagande av flyktingar är nästa viktiga grundsten för en framgångsrik integration. Vi kommer göra det vi kan för att samordna det som behöver göras på ett så bra sätt som möjligt. De människor som befinner sig på flykt ska känna sig välkomna till oss.

Regionstyrelsens och kommunstyrelsernas ordförande

Åsa Johansson, Region Värmland

Peter Söderström, Arvika kommun

Solweig Gard, Hammarö kommun

Mathias Lindquist, Munkfors kommun

Peter Jonsson, Torsby kommun

Jens Fisher, Hagfors kommun

Anders Johansson, Kils kommun

Dag Rogne, Säffle kommun

Hanna Andersson, Eda kommun

Per Lawén, Forshaga kommun

Malin Hagström, Grums kommun

Lars Nilsson, Kristinehamns kommun

Christer Olsson, Filipstad kommun

Henrik Frykberger, Sunne kommun

Linda Larsson, Karlstads kommun

Eva-Lotta Härdig-Eriksson, Storfors kommun

Artikeltaggar

DebattDemokratiEUFlyktingarMigrationsverketRysslandUkrainaUkrainakrigetUppehållstillståndVärmlands län