Hoppa till huvudinnehållet

Brev till ledarsidan: Företagare i norra Värmland behöver rimlig restid

Publicerad:
Får flyget vara kvar?
Får flyget vara kvar? Foto: Daniel Olausson

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Kommentar till ledare (NWT 21/1).

”Förslaget att det kan bli trafikplikt för flyg mellan Karlstad och Arlanda har ånyo tänt hoppet för flygplatsen, som stått utan reguljär linje under flera år. Men det skulle förmodligen ske på bekostnad av flyglinjerna till Torsby och Hagfors” (anm Torsby-Hagfors-Arlanda).

I NWT-ledaren applåderas förslaget från flygplatsutredaren Peter Norman att tilldela allmän trafikplikt för flyg mellan Karlstad och Arlanda. Förslaget innebär samtidigt att flygplatserna i Torsby och Hagfors skulle komma att förlora sin trafikplikt, som då kommer att ersättas med flygbussar/flygtaxibilar till Karlstads flygplats.

Ledaren uttrycker att det visserligen vore synd för de två kommunerna (Torsby och Hagfors) om de förlorar sina flyglinjer, men att det är absurt att man har flyglinje, men att inte Karlstad har någon sådan. Av denna beskrivning kan man ana att något annat ligger bakom glädjen på Karlstads flygplats. Torsby och Hagfors har flyglinje till Arlanda men det har inte Karlstad. Så kan vi inte ha det?

Ska inte restiden från Norra Värmland till huvudstaden ha någon betydelse? En resa Karlstad-Arlanda, vidare med Arlanda Express till Stockholms central, tar, är jag övertygad om, längre tid än sträckan Karlstad-Stockholms central med tåg. Förseningar och inställda resor kan inträffa oavsett färdmedel. Flygplatsers betydelse av beredskapsskäl gäller säkert alla flygplatsers i varierad grad förstås.

Vi ska vara snälla mot Karlstad och Karlstads flygplats borde så klart ha flyglinje till någon stor flygplats (elflyget, är inget vettigt alternativ), men detta ska inte ske på norra Värmlands bekostnad. Inte minst företagare i norra Värmland behöver under rimlig restid kunna nå huvudstaden och komma tillbaka under samma arbetsdag.

Mikael Löfvenholm

Egenföretagare i Torsby

NWT svarar: Vi vänder oss inte mot flyget från Torsby-Hagfors, och tycker det vore bra om också den linjen kunde vara kvar. Vi förstår dess betydelse för framför allt företagen i norra Värmland. Men om valet är mellan det och en ny trafikplikt från Karlstad så kommer det senare alternativet fler värmlänningar till godo, särskilt för dem som sedan skall vidare från Arlanda.

NWT:s politiska redaktion

Artikeltaggar

ArlandaArlanda flygplatsFlygplanFlygplatserHagfors flygplatsInfrastrukturKarlstadKarlstads flygplatsLedareStockholmTågtrafikTorsby flygplatsVärmlands län