Hoppa till huvudinnehållet

Brand i flerfamiljshus i Karlskoga: ”Det var riktigt läskigt”

Publicerad:
Räddningstjänsten släckte branden vid 17.05.
Räddningstjänsten släckte branden vid 17.05.

Ett larm inkom till SOS vid 16:50 om en brand i flerfamiljshus i centrala Karlskoga. Enligt SOS var branden fullt utvecklad.

Tjugo minuter senare var branden släckt.

– Det var riktigt läskigt. Vi hörde hur glas sprack och hur lågorna slog. Då skrek vi från balkongen att folk måste ut från lägenheterna, säger Angelina Lindeman som är hyresgäst i huset mittemot.

SOS Alarm fick ett larmsamtal till sig att det rök från en balkong på Baggängsvägen i Karlskoga. Räddningstjänst och ambulans larmades till platsen.

– Branden är på andra våningen och vi vet ingen orsak bakom branden i nuläget, säger en operatör hos SOS alarm, som svarar för räddningsregion Bergslagen, initialt.

Polisen anlände vid fem-tiden för att hjälpa till i räddningsarbetet.
Polisen anlände vid fem-tiden för att hjälpa till i räddningsarbetet. Foto: Julia Olsson

Räddningstjänsten uppdaterade om att branden var släckt vid 17.11. Enligt initiala uppgifter har ingen skadats, enligt polisen som också åkte till platsen.

– Just nu ventilerar de trapphuset, fortsätter operatören hos SOS alarm.

Elden spred sig i en lägenhet i huset, men övriga lägenheter ska klarat sig undan branden.

Hjälpte grannarna

Carolin Carlberg stod i duschen när branden bröt ut och inte förrän hennes pappa skickade ett meddelande om att det kom rök från lägenheten bredvid som hon insåg att det brann.

– När jag insåg att det brann var det ju bara att snabbt klä på sig något och se till att min mellersta dotter som var hemma, sprang till mormor och morfar som bor i lägenhetshuset mittemot. Det har vi tränat på innan, ifall något skulle hända, så hon visste direkt vart hon skulle springa, berättar hon.

Efter att hon fått ut dottern sprang hon vidare till sina grannar för att se till att alla evakuerade från sina lägenheter. När hon väl kom ut insåg hon att hon endast hunnit få på sig en klänning och fick långa ett par byxor av sin vän.

– Man blir ju så klart ledsen för alla inblandade, speciellt för de som bor i lägenheten det startade i.

Branden spred sig framför allt i en lägenhet och påbörjade sedan ventileringsarbete.
Branden spred sig framför allt i en lägenhet och påbörjade sedan ventileringsarbete.

Några av hyresgästerna stod ute på innergården medan räddningstjänsten ventilerade lägenheterna, och flera av hyresgästerna kommer inte att kunna återvända hem ikväll.

– Vi bor i lägenheten längst ned. Branden hade inte spridit sig dit men det har kommit in en hel del vatten i lägenheten efter släckningsarbetet så vi kommer nog att få stanna hos en anhörig så länge, berättar en av hyresgästerna som väljer att inte gå ut med sitt namn.

Hyresgästen Angelina Lindeman bor i lägenhetshuset mittemot och såg hur branden utvecklades från hennes balkong.

– Det var riktigt läskigt. Vi hörde hur glas sprack och hur lågorna slog. Då skrek vi från balkongen att folk måste ut från lägenheterna.

Under kvällen kommer en restvärdesledare, som kommer att agera som de drabbades representant, förklarar insatsledaren Kjell Arvidsson.

Kjell Arvidsson, insatsledare för räddningsregionen Bergslagen var på plats.
Kjell Arvidsson, insatsledare för räddningsregionen Bergslagen var på plats.

– Sedan kommer vi att gå runt i lägenheterna och göra en restvärdering för att se vad som blivit skadat.

Polisen kommer även att spärra av lägenheterna för att kunna utföra en teknisk undersökning för att undersöka vad som kan ha startat branden.

Under kvällen skrev polisen på sin hemsida att polispatrull kommer upprätta en anmälan gällande allmänfarlig vårdslöshet.

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättKarlskogaOlyckor och katastrofer

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.