Hoppa till huvudinnehållet

Efter ett år av krig – unga fotografers bilder från Ukraina visas i Karlstad

Publicerad:
Tim Melnikov, 19 år, från Odessa i Ukraina studerar vid fakulteten för journalistik vid Mechnikov Odesa National University. Hans bild ingår i utställningen på Värmlands museum. Foto: Tim Melnikov

På årsdagen av Rysslands invasion av Ukraina öppnar Värmlands museum en fotoutställning, där bilderna visar livet i det krigsdrabbade landet.

Bilderna kommer från unga ukrainska fotografer, som berättar om sina upplevelser av kriget. 40 fotografer mellan 17 och 21 år tog bilder under september, oktober och november i fjol.

Nu visar Värmlands museum ett urval av dessa unga fotografers bilder, som visar ”personliga trauman och ömma möten, smärtsamma minnen av förstörda hem och försöken att finna ett nytt. På ett ofiltrerat och avskalat sätt ser vi omvärlden genom de unga ukrainarnas ögon och kastas mellan flyglarm, hot om evakuering och segervissa hjältar”, beskriver museet i ett pressmeddelande.

Projektet har organiserats av Odesa Photo Days Festival med bidrag från United States Agency for International Development (USAID Ukraine). Kateryna Radchenko, curator och chef vid Odesa Photo Days Festival.

Utställningen på Värmlands museum öppnas under fredagen den 24 februari, som är årsdagen av invasionen, och visas till den 30 april.

Artikeltaggar

EvakueringKarlstadKonstKrigMuseumNöje/KulturOdesaSamhälleUkrainaUkrainakrigetUtställningarVärmlands länVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.