Hoppa till huvudinnehållet

Sportlov i skidbackarna – så tar du dig till pisterna

Publicerad:
Slalomtävlingar i Ski Sunne. Arkivbild.
Slalomtävlingar i Ski Sunne. Arkivbild. Foto: Fredrik Finnebråth

Vecka nio närmar sig med stormsteg och det innebär att sportlovslediga barn och ungdomar har möjlighet att besöka Värmlands skidanläggningar.

Inför årets sportlov lanserar Värmlandstrafik en helt ny speciallinje som går till Sunne ski & bike, men hur det ser det ut på andra anläggningar?

Sunne ski & bike är skidanläggningen vid Finnfallet i Sunne kommun och nu har de i samarbete med Värmlandstrafik inrättat en helt ny speciallinje som går mellan Sunne resecentrum och Sunne ski & bike under sportlovet.

Linje 230 kommer att gå två turer i vardera riktning mellan Sunne resecentrum och Sunne ski & bike måndag till fredag under vecka 9. Bussen är utrustad med skidställ och gör det möjligt för skidsugna värmlänning att åka kollektivt hela vägen till anläggningen.

Bussturerna är också anpassade till tåget mellan Karlstad och Sunne, skriver Värmlandstrafik i ett pressmeddelande.

Kanske kan den vara extra bra för ungdomar som vill ta en dag i backen, men inte har någon som kan skjutsa dem?
Curt Rudin, Sunne ski & bike

– Vi vill att våra kunder ska se kollektivtrafiken som en smart lösning för alla typer av resor, inte bara för pendling till jobb och skola. Att bättre knyta ihop vår trafik med olika typer av upplevelser är något som vi vill göra mer av, säger Markus Bergman som är trafikchef regionbuss på Värmlandstrafik.

Sunne ski & bike

– Jag hoppas självfallet att många vill testa på den här möjligheten. Kanske kan den vara extra bra för ungdomar som vill ta en dag i backen, men inte har någon som kan skjutsa dem?, säger Curt Rudin på Sunne ski & bike.

Gondolliften i Branäs.
Gondolliften i Branäs. Foto: Fredrik Samuelson

Branäs

– Vi hade tidigare bussar i egen regi som gick från Karlstad varje vecka och med förstärkt trafik på sportloven. Det var dock ett väldigt lågt intresse för dem. Vi har diskuterat med externa arrangörer men inte heller de har sett att det finns bäring för det. Så nej, tyvärr vi har inga bussar över sportloven utan hänvisar till Värmlandstrafik, säger Mikael Elford, kommersiell chef, Branäsgruppen AB.

Hovfjället

Vill man åka buss till Hovfjället är det Väsebussarna som anordnar två turer under vecka 9, tisdag och torsdag.

Hovfjällets skidanläggning.
Hovfjällets skidanläggning.

– Bussarna är gratis och skidpass bokar man lämpligen online på vår hemsida. Det är superbra och dessutom lite billigare. Och man åker gratis med Väsebussarna som går Väse, Karlstad, Sunne, säger Johan Larsson, vd på Hovfjället.

Valfjället skicenter.
Valfjället skicenter. Foto: Lars Swanö

Valfjället skicenter

Valfjället i Eda kommun har sju av nio uppfarter öppna och Mia Olsson, sälj- och marknadsansvarig meddelar att pisterna är i toppskick.

– Vi har inga egna bussar som går. De flesta ungdomar kommer i bilar hit. Däremot är det bussbolag som bokar in sig, med ungdomar bland annat från Norge, säger Mia Olsson.

Bryngfjordsbacken, Karlstad.
Bryngfjordsbacken, Karlstad. Foto: Anders Hanson

Bryngfjorden

”Bryngfjorden ligger fyra kilometer norr om Karlstad, 700 meter söder om Skåre centrum. Hit tar du dig med bil eller buss, linje 2 och 8 hållplats Bryngfjorden”, meddelar Karlstad kommun på sin hemsida.

Fotnot: Det ska tilläggas att bussbolag själva ordnar skidresor som alltså inte ingår här.

Artikeltaggar

BranäsBranäsgruppenBussarCurt RudinEda kommunHovfjälletJohan LarssonKarlstadKollektivtrafikMarkus BergmanPendlingSunneSunne kommunSunne ski & bikeTrafikTurismValfjälletVärmlandstrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.