Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Bergqvist, 70, vill vara Kjelle med alla

Publicerad:
Kjell Bergqvist kom in på scenskolan redan som 16-åring. ”Jag halkade verkligen in på ett bananskal”, säger han.
Kjell Bergqvist kom in på scenskolan redan som 16-åring. ”Jag halkade verkligen in på ett bananskal”, säger han. Foto: Maja Suslin/TT

Att ramla in på scenskolan som tonåring var ett lyckokast. När skådespelaren Kjell Bergqvist nu fyller 70 är det svindlande för honom att karriären har pågått i nästan 50 år.

–  Tankar man får är ju: Vad var det som hände, hur hamnade jag här? Herregud vad fort livet gick. Men jag mår ju bra och kan jobba. Lite stelare än förr bara, säger Kjell Bergqvist när jag träffar honom på ett fik över en semla och en kopp varm choklad.

Men hur det än gick till så är det ett faktum att Kjell Bergqvist kan se tillbaka på en karriär som har omfattat både teater, film och tv – med publikfavoriter som filmerna ”Den bästa sommaren” och ”Bröllopsfotografen”, liksom tv-serierna ”Mäklarna” och ”Springfloden” som exempel. Den senaste i raden är kriminalserien ”Bäckström” som baseras på Leif GW Perssons böcker, och vars tredje säsong är under produktion.

Men yrkesvalet var närmast en slump. Kjell Bergqvist som växte upp i Stockholmsförorten Högdalen med mamma Märta och pappa Sven hade egentligen siktet inställt på att bli gymnastiklärare.

Inträdesprovet till scenskolan var mitt första möte med teatervärlden, jag hade aldrig ens varit på teatern och det fanns ingen i släkten som hade pysslat med något sådant.
Kjell Bergqvist

Efter en strulig skoltid som slutade med relegering, svängde han i stället in på skådespelarbanan sedan en släkting tipsat honom att söka till scenskolan. Varför inte? tänkte Kjell Bergqvist och gick dit – och kom rekordung in på första försöket. Det var 1970 och Kjell var 16 år. Med teatern öppnade sig en ny värld.

–  Inträdesprovet till scenskolan var mitt första möte med teatervärlden, jag hade aldrig ens varit på teatern och det fanns ingen i släkten som hade pysslat med något sådant, så jag halkade verkligen in som på ett bananskal, säger han och fortsätter:

–  Men det är klart att jag var glad och framför allt var ju mina föräldrar det. Att jag nu fick en högskoleutbildning i stället för att bara slarva runt på stan.

Kjell Bergqvist älskar att resa och planerar en resa till hösten för att fira sina 70 år.
Kjell Bergqvist älskar att resa och planerar en resa till hösten för att fira sina 70 år. Foto: Hanna Franzén/TT

Scenskolan öppnade nya spännande dörrar och Kjell Bergqvist fick direkt börja arbeta med ”de stora elefanterna”, som han säger. Till dem räknades vid den tiden exempelvis Erland Josephson, Carl-Gustaf Lindstedt, Margareta Krook – och Sif Ruud som blev hans mentor.

–  Det är klart man lärde sig mycket av dem. Det var en större respekt för äldre och för människor med rutin på den tiden. Man hade öronen öppna och tog till sig det de kunde, och silade och sållade. Tyvärr har det där sipprat ut i tomma intet nu. Man lyssnar inte på det sättet på äldre skådisar i dag. Men vill man inte lära sig, så skit i det då!

Säger du ”Kjell Bergqvist” ser många några olika varianter av vresiga män i form av kriminalare, mäklare eller fäder framför sig. Hans personliga favorit är den före detta polisen Tom Stilton i tv-serien ”Springfloden”.

–  Stilton är en av de roligaste roller jag har gjort. Det är något speciellt med den där trasige mannen som inte pratar så mycket. Han avviker lite från roller jag brukar ha.

I det här jobbet är ens största tillgång ens personlighet, så man får hoppas att det finns något där.
Kjell Bergqvist

Kjell Bergqvist har vunnit både Guldbaggar och Kristallen-statyetter. Men drivkrafterna har sällan handlat så mycket om typen av roller eller sammanhang, utan mer om vem han jobbar med och att kunna bygga bra jobbrelationer. Och att inte spela någon annan. Vara ”Tjena Kjelle” med hela världen, som han uttrycker det.

–  Jag tar det som en komplimang när folk säger att ”det känns som att kolla på en polare när jag kollar på dig”. I det här jobbet är ens största tillgång ens personlighet, så jag får hoppas att det finns något där. Jag är aldrig någon annan i mina roller, jag plockar fram det som finns där inne.

Fakta

Kjell Bergqvist

Fyller: 70 år den 23 februari.

Yrke: Skådespelare.

Aktuell: Spelar i den tredje säsongen av tv-serien ”Bäckström.

Familj: Hustrun Karin Bergqvist och fyra barn.

Bor: Omväxlande Stockholm och Thailand.

Om att fylla 70: ”Man är mest konfunderad. Förhoppningsvis har man det bästa framför sig. Får skaffa hörapparat och glasögon bara, haha!”.

Så firar han: ”När jag fyller tar jag ledigt några dagar, men 70-årsresan gör vi kanske till hösten, kanske till Mexiko, Kuba eller Costa Rica.”

Sedan ett tiotal år tillbaka har han lämnat teatern och håller sig till att spela in en tv-serie om året. Familjelivet är högsta prioritet, liksom det växelvisa boendet i Sverige och Thailand, den egna insamlingsstiftelsen och de många resorna.

–  Jag har rest så otroligt mycket. När jag var liten jobbade mamma i långvården och pappa körde lastbil. När jag var åtta, nio år gick mamma och jag och städade på kvällarna för att spara ihop till en resa, och sedan åkte vi tågcharter med SJ till Italien. Efter det var vi där i fyra veckor varje år, vilket öppnade dörren till världen för mig. Att se att det fanns annat än Högdalen och fotboll.

Det arvet har han varit noga med att föra vidare till sina barn.

–  De är väldigt beresta nu. När ena dottern var 18 år drog hon iväg ensam med en ryggsäck och var borta i tre månader. Senare gjorde nästa dotter samma sak. Det är så underbart att de vill se sig om. Men det har blivit många svettiga avsked på Arlanda.

Anna Hedlund/TT

Artikeltaggar

FamiljFilmerFödelsedagarKändisarKjell BergqvistNöje/KulturSkådespelareStockholmTeaterThailand

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.