Hoppa till huvudinnehållet

Intervju Henrik Jönsson: "Att försvara friheten är min moraliska plikt"

Publicerad:
Det är gott gry i svenskarna. Vi är hederliga, vi litar på varandra och är strävsamma. Det här är fina, tidlösa borgerliga dygder, säger Henrik Jönsson.
Det är gott gry i svenskarna. Vi är hederliga, vi litar på varandra och är strävsamma. Det här är fina, tidlösa borgerliga dygder, säger Henrik Jönsson. Foto: Jens Nordström

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Eftersom jag har en viss begåvning för kommunikation är det moraliskt rätt sak att använda den gåvan i kampen för en friare värld och ett friare samhälle, säger Henrik Jönsson.

Henrik Jönsson är techentreprenör, föreläsare, debattör och författare. Han släpper varje vecka en ny debattfilm på Youtube där han har 118 000 prenumeranter. Han är nu aktuell med sin bok Bli Fri.

Kan du beskriva boken?

– Tanken att återföra frihetsideal till politiskt deprimerade. Jag har länge argumenterat för frihetliga ideologier och principer, och sedan står makthavarna och smutskastar varandra och försöker överträffa varandra i att lova massa saker för att bli valda. Det blir ju sjaskigt.

– Boken handlar om hur du själv kan kultivera och utveckla frihet för dig och din omgivning. Ett försök att återupprätta det starka, goda civilsamhälle som i hundratals år hållit ihop vårt land men som gått förlorat när vi gjorde byråkratin så omfattande att människor nu känner att en blankett är en bättre bundsförvant än grannen.

Tror du att den här besvikelsen förstärkts av människor blivit så matade med budskapet att byråkratin och politiken ska lösa allt och är på människornas sida, och när de väl får uppleva byråkratin inser att så är inte alls fallet?

– Just det du beskriver är något jag ofta möter från mina tittare. Människor som oreflekterat tagit för givet att statsapparaten är bäst lämpad att lösa våra problem, och sedan inser att pappa knappt får mat på vårdhemmet.

Ja, du har ju en populär Youtube-kanal med många engagerade tittare. Men du är ju inte den typiske opinionsbildaren. Du har ju inte bakgrund i ungdomsförbund, utan i techindustrin. Hade du inte tjänat mer pengar om du stannat kvar i industrin?

– Jo, tveklöst.

Varför började du då engagera dig?

– Eftersom jag har en viss begåvning för kommunikation är det moraliskt rätt sak att använda den gåvan i kampen för en friare värld och ett friare samhälle. Det är för många som duckar. Så ytterst är det av moraliska skäl.

Så på gränsen till en moralisk skyldighet? Men om att argumentera för ett friare samhälle är ungefär som att göra lumpen, hur går det ihop med dina mer libertarianska tankar?

– Men det är ju min moral. Inte en objektiv moral som en värnplikt som går ut till alla människor. För jag tror att det enda sättet man kan vara en moralisk varelse är att utforska sin egen moral, göra ställningstaganden utifrån det och på så vis pröva och se sig själv. Och min slutsats är att det moraliskt rätt för mig att göra det här. Det är nästan min plikt att lyfta fram de idéer som jag uppfattar bygger det som är gott. Frihetsfilosofi, individuella rättigheter, det som bär innovation och civilisation, utveckling och välstånd.

Men om fler rannsakar sig själva, inser vad de är bra på och värderar ditt arbete, bör de ta efter dig? Alla kan ju inte ha en Youtube-kanal.

– Nej. De ska ju göra det de är bra på. Det är deras engagemang jag vill väcka. De flesta sitter ju i ett fikarum någonstans, och jag önskar att fler inte lät vad det tycker är rätt och riktigt föll till föga, utan vässade sina argument och i all välmening talade om vad de tycker gör världen till en bättre plats. Att fler gör sin röst hörd.

Det låter som en anständig syn på samhället, människorna i det, och på det lovvärda i att engagera sig i försvaret för friheten.

– Ja, men jag tycker om Sverige. Inte på något sådant där konstigt nationalistiskt sätt, utan jag tycker om vårt samhälle. Som individualist älskar jag allt det svenskar kan åstadkomma när vi jobbar tillsammans. Det är gott gry i svenskarna. Vi är hederliga, vi litar på varandra och är strävsamma. Det här är fina, tidlösa borgerliga dygder. Och det både förtjänar och behöver lyftas fram eftersom vi villat bort oss i en automatiserad etatistisk tid där människor inte ens vet vilka deras grannar är. Jag vill att det goda, autentiska civilsamhället ska bli fint igen. Din frihet i självvald gemenskap. (SNB)

Per-Ola Olsson

Artikeltaggar

FörvaltningHenrik JönssonPolitiska system och ideologierSigneratSverigeVälfärdVärnpliktYoutube