För några år sedan drabbades ovanligt många av harpest i Värmland. Förra året ökade istället den ovanliga sorkfebern bland djursmittorna.
– Det kan bero på att det varit ett sorkår, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.
Från noll smittade till ett par stycken och så förra året åtta värmlänningar som smittats och insjuknat i sorkfeber i Värmland.
Det är få fall men en stor variation på bara några år.
– Det är skogssork som bär på viruset och ökningen kan bero på att det varit ett sorkår eller en ökning av antal provtagningar. De smittade är spridda över länet men de allra flesta i norra Värmland, säger Anna Skogstam, smittskyddsläkare på Smittskydd Värmland.
Människor smittas genom att inhalera damm från urin och avföring från sjuka sorkar.
– Man kan få i sig det när man städar sommarstugan eller är i vedboden och andas in dammet. Sorkfeberviruset kan överleva länge, så ett tips är att ha god ventilation.
Det finns ingen behandling av sorkfeber, men de flesta brukar återhämta sig efter ett par veckor enligt Anna Skogstam.
– Man blir ganska sjuk i hög feber, huvudvärk, muskel- och ledvärk – som influensasymtom. Man kan även få njursvikt och hudblödningar av sorkfeber.
Minskning av harpest
En annan sjukdom som smittas av gnagare är harpest. Den ökade rejält i Värmland 2019, från åtta till 49 fall bland värmlänningarna. Det höll sig på en nästan lika höga nivå fram till förra året då antal fall halverades till 21. Fallen är spridda i hela länet.
– Det finns ingen säker förklaring till den här variationen. Antingen har det inte provtagits så många eller så är det inte lika många gnagare i skog och mark som bär på smittan, säger Anna Skogstam.
Det finns flera olika sätt att smittas av harpest.
– Det vanligaste är via en infekterad mygga som sticker en. Det blir en infektion vid sticket som leder till feber och svullnad i närmaste lymfkörtlar. Man kan också smittas genom att inhalera damm från sjuka djurs urin och avföring, som leder till lunginflammation, eller genom direktkontakt med smittade djur. Får man i sig det via smittat vatten får man sår i mun och svalg, fortsätter Anna Skogstam.
Harpest är dödligt för harar medan det finns antibiotika mot harpest för människor.
Både sorkfeber och harpest ska anmälas till smittskyddsläkare i regionen enligt smittskyddslagen.