Hoppa till huvudinnehållet

Rackstadmuseet kopplar upp sig mot Ukraina

Publicerad:
Rackstadmuseeet är ett konstmuseum, men också en plats för samtal – om krig och lokaljournalistik. Konstintendenten Hannes Trygg bjuder in till ett arrangemang på ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina.
Rackstadmuseeet är ett konstmuseum, men också en plats för samtal – om krig och lokaljournalistik. Konstintendenten Hannes Trygg bjuder in till ett arrangemang på ettårsdagen av den ryska invasionen av Ukraina. Foto: HP Skoglund

I veckan är det ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina. Det uppmärksammas på Rackstadmuseet i Arvika på torsdag med ett möte med den ukrainska journalisten Oleg Oganov.

Museet lägger in en brasklapp inför torsdagens evenemang: internetuppkopplingen i Ukraina är just nu instabil.

– Vi har testkört och alla testkörningar har fungerat, men infrastrukturen i Ukraina är under attack, så internet kan gå ner när som helst, säger Hannes Trygg, konstintendent på museet.

Ett år med kriget

Om allt håller kommer publiken på museet att få möta journalisten Oleg Oganov, som bor och arbetar i staden Mykolaiv i den sydöstra delen av Ukraina. Mykolaiv ligger nära Odessa och Cherson och staden har bombats intensivt. Kontrollen över staden har växlat mellan ryska och ukrainska styrkor.

I en intervju med den värmländske journalisten Börge Nilsson ska Oganov berätta om hur livet och arbetet varit i landet sedan den ryska invasionen drog i gång tidigt om morgonen den 24 februari 2022.

Börge Nilsson kommer att vara på plats museet och skulle internetkopplingen brytas, blir det han som får berätta själv.

– Han har en djup expertis på Ukraina, säger Hannes Trygg.

”Det är ovanliga tider”

Om någon blir förvånad över att ett konstmuseum arrangerar en kväll om krig och journalistik, påminner Hannes Trygg om att den pågående utställningen Checkpoint är både en konstutställning – med foton av Staffan Jofjell – och ett samtalsprogram.

– Det är kanske inte det som Rackstadmuseet vanligen gör, men det är också ovanliga tider. Vi kände att vi ville axla den rollen i den tid som pågår av olika kriser. Vi vill vara en plats där man kan prata om de här sakerna. Det kändes rätt att låta det ta plats. Det är också ett sätt att sträcka ut en hand till den som kanske inte är intresserade av konst. Här kan man få lite av båda världarna, säger han.

Arrangemanget har rubriken ”Ett år av krig: Lokaljournalistik bakom fiendens linjer” och inleds klockan 16.30 på torsdag, den 23 februari.

Alla intäkter från evenemanget doneras oavkortat till stöd för det ukrainska folket.

Mörker och hopp möts när Staffan öppnar Checkpoint på Rackstadmuseet

Artikeltaggar

EvenemangJournalistikKonstKrigMykolajivNöje/KulturRackstadmuseetRackstadmuseetSamhälleStaffan JofjellUkrainaUkrainakrigetUtställningar

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.