Hoppa till huvudinnehållet

Avveckla flyglinjen? – ”Låg inte med i uppdraget”

Publicerad:
Lars Sätterberg, utvecklingschef i Hagfors kommun. Foto: Pia Holmström

När regeringens utredare Peter Forsman lade fram en statlig flygplatsutredning i förra veckan innebär förslaget att Torsby - Hagfors - Arlanda förlorar allmän trafikplikt.

– Är det något nytt som gäller? Gäller inte de kriterier som är uppställda sedan förut? undrar Lars Sätterberg, utvecklingschef i Hagfors.

Det var i förra veckan som infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson höll en pressträff tillsammans med utredaren Peter Norman.

Peter Norman föreslår att avveckla flyglinjen Torsby - Hagfors - Arlanda och ersätta den med flygbuss till Karlstad, som också föreslås bli den flygplats i Värmland som får allmän trafikplikt.

Senast 23 maj ska Torsby och Hagfors kommuner ha lämnat in ett remissvar till infrastrukturdepartementet.

Hagfors flygplats.
Hagfors flygplats. Foto: Peter Nilsson

– Nu har vi börjat att titta på det här. En sak att inrikta sig på tycker jag är att utredaren har gett sig in på ett område som egentligen inte låg med i uppdraget, vilket man kan vara lite förvånad över. De har ju varit väldigt måna under utredningens gång att de ska ha en dialog och att alla ska få komma in med synpunkter, säger Lars Sätterberg, utvecklingschef i Hagfors kommun.

– Trafikverket gör sin bedömning när det gäller tillgänglighet när de beslutar om allmän trafikplikt och om de ska ut med upphandling. Det har de ju precis gjort och så kommer helt plötsligt någon annan och gör en överprövning. Är det något nytt som gäller? Gäller inte de kriterier som är uppställda sedan förut? Det kommer också att vara en utgångspunkt för oss, tillägger Lars Sätterberg.

Eva Larsson, näringslivschef, Torsby kommun.
Eva Larsson, näringslivschef, Torsby kommun. Foto: Aron Eriksson

Förslaget om att man ska ersätta flygtrafiken med anslutningstrafik till Karlstad förkastar utvecklingschefen.

– Det kommer ju inte att nyttjas. Att sätta sig på en buss och åka en till en och en halv timme innan. Då tar man ju hellre bilen och åker en och en halv timme och är halvvägs till Arlanda redan. Det är klart att det finns ett intresse från näringslivet i Värmland att Karlstad har trafik. Men vi har ett sådant geografiskt läge att vi behöver ha all infrastruktur och kollektivtrafik vi kan få. Och det här får vi se som kollektivtrafik när vi saknar järnvägsförbindelse och snabb biltrafik.

Torsby flygplats.
Torsby flygplats. Foto: "NWT Arkiv/Stig-Börje Axelsson"

Eva Larsson är näringslivschef i Torsby kommun:

– Jag skulle säga att flyget är oerhört viktigt. Den är vår kontakt med yttervärlden. Just för våra industrier och även för Torsby sjukhus. Jag vet att de har läkare som flyger in och specialister och även när de rekryterar. Och de kommer från hela Europa. Ur ett rekryteringsperspektiv ser jag det som viktigt att ha flygplatsen nära. En del företag använder flyget väldigt mycket, säger Eva Larsson.

Bestörtning efter förslaget att lägga ner flyglinjen: ”Jag såg inte detta komma”Förslaget: Avveckla flyglinjen Torsby/Hagfors–Arlanda

Artikeltaggar

Andreas CarlsonArlandaEva LarssonFlygplatserFlygtrafikHagforsHagfors flygplatsHagfors kommunKollektivtrafikLars SätterbergTorsbyTorsby flygplatsTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.