Hoppa till huvudinnehållet

Operachefen efter branden i nya lokalerna på Tullholmen: ”Så klart jättetråkigt”

Publicerad:
Bagerilokalen på gamla KF-tomten. Arkivbild.

Under måndagskvällen utbröt en brand i Värmlandsoperans nya lokaler i Coops gamla bageri på Tullholmen i Karlstad.

Men trots det inträffade ser framtidsplanerna ljusa ut enligt Kjell Englund, chef för Wermland opera.

– Vi siktar fortfarande på inflytt 2025. Nu inväntar vi besked från polisen som ska undersöka orsaken, säger han.

Det var vid 19-tiden på måndagen som det började brinna i det gamla Coopbageriet på Tullholmen i Karlstad.

Räddningstjänst, ambulans och polis ryckte ut till platsen, efter att en inringare sett både lågor och rök komma från lokalerna.

– Det är tre lastpallar som har brunnit. Vi håller på och vädrar ut röken för att skaffa oss en bättre bild av vad som har hänt, sa Clas Hagenmark, insatsledare på räddningstjänsten till NWT.

Brand i gamla Coopbageriet: "Lastpallar som har brunnit”

Branden kunde snabbt släckas av räddningspersonal och rökdykare som gick in i byggnaden. Inga personer ska ha skadats i samband med händelsen.

Senare meddelade polisen att en anmälan om skadegörelse genom brand upprättats, och att platsen spärrats av för en teknisk undersökning. Det finns i nuläget ingen misstänkt.

Räddningstjänsten larmades på en brand i det gamla Coopbageriet under måndagskvällen. Den kunde släckas snabbt efter rökdykning.
Räddningstjänsten larmades på en brand i det gamla Coopbageriet under måndagskvällen. Den kunde släckas snabbt efter rökdykning. Foto: Fredrik Erlandsson

Ska bli konsertsal

Det gamla bageriet på Coopområdet ägs av Löfberg Fastigheter och Wermlands Invest som köpte lokalerna i början av 2021.

I maj 2022 gav stadsbyggnadsnämnden de två fastighetsbolagen bygglov för att kunna förvandla bageriet till en konsertsal för Wermland opera.

Planen är att lokalerna ska inrymma allt från ateljéer, kontor, verkstäder, repetitionssalar, restaurang samt övrig föreställningsverksamhet.

Under sommaren 2022 valde ägarna att lägga projektet på is på grund av flera säkerhetsfaktorer.

– Vi lever i postpandemin och nu är det ett krig som påverkar väldigt mycket. Det är så osäkert med leveranser och priser på råmaterial. Till exempel kommer i princip all ekparkett från Ukraina och björkplywooden kommer från Ryssland, sa Kjell Englund, chef för Wermland opera, till NWT då.

Därför läggs operans flytt till Orrholmen på is: operachefen förklarar

Men i november förra året stod det klart: byggprojektet planeras starta hösten 2023 och väntas sträcka sig över 18 månader.

Planen är inflyttning våren 2025 – samma år som Wermland Opera firar 50 år.

Ett steg närmare operaflytt: ”Till en levande miljö, en stadsdel i förändring”
Kjell Englund, opera- och orkesterchef för Wermland Opera.
Kjell Englund, opera- och orkesterchef för Wermland Opera. Foto: Tommy Andersson

När tidningen når Kjell Englund dagen efter branden har informationen precis smält in.

– Jag fick veta det sent igår kväll. Vi satt på generalrepetitionen för Aida så jag tittade inte på telefonen. Jag hade fått ett meddelande från ägarna till byggnaden som berättade att det hade varit en mindre brand i ett par pallar med byggmaterial. Men någon hade sett det utifrån och larmat direkt, så det hann inte ta sig särskilt mycket.

Trots bakslaget fortskrider byggplanerna som vanligt i väntan på polisens förundersökning.

En stor rökutveckling uppstod – men inte mycket ska ha blivit förstört. Räddningstjänsten vädrade ur lokalerna väl och Securitas gick sedan ronder under natten, berättar Kjell Englund.

– Det är så klart jättetråkigt. Men än så länge har det ju inte hänt så mycket där inne. Det är mest en stor och tom lokal och man har rivit ut allting ur byggnaden, vilket var tur så sett eftersom rök kan sätta sig i inredningen. Men nu fanns det bara betongväggar och golv, säger han och fortsätter:

– Vi siktar fortfarande på inflytt 2025. Nu inväntar vi besked från polisen som ska undersöka orsaken, så får vi se vad det landar i. Jag vet ingenting och vill inte spekulera heller.

Bageriet förvandlas till en kulturbyggnad med restaurangKlart att det blir kultur i Coop-bageriet

Artikeltaggar

BränderBrott, lag och rättKarlstadKjell EnglundLöfberg FastigheterOlyckor och katastroferTullholmenVärmlandWermlands InvestWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.