Hoppa till huvudinnehållet

Med trafikplikt kan det lyfta för Karlstads flygplats och Värmland

Publicerad:
Förhoppningsvis mer trafik framöver.
Förhoppningsvis mer trafik framöver. Foto: Håkan Strandman

Detta är en ledarartikel som uttrycker Nya Wermlands-Tidningens politiska linje. NWTs politiska etikett är konservativ.

Förslaget om att det kan bli trafikplikt för flyg mellan Karlstad och Arlanda har ånyo tänt hoppet för flygplatsen, som stått utan reguljär linje under flera år. Men det skulle förmodligen ske på bekostnad av flyglinjerna till Torsby och Hagfors.

Det var i slutet på förra veckan som regeringen tog emot Flyplatsutredningens förslag från utredaren Peter Norman. Där föreslås allmän trafikplikt för flyg mellan Karlstad och Arlanda. Det innebär att staten genom Trafikverket får ansvar för att det faktiskt trafikeras flyg på en angiven sträcka. Samtidigt skulle Torsby och Hagfors förlora sin trafikplikt, och ersättas med flygbussar eller -bilar till Karlstad.

Glädjen är förstås stor på Karlstads flygplats och, får man förmoda, bland politiker och beslutsfattare i Karlstad och övriga delar av Värmland som inte har så nära till Torsby och Hagfors. Visst vore det synd för de två kommunerna om de skulle förlora sina flyglinjer, men det är lite absurt att de har sådana, men inte länets residensstad. Upptagningsområdet för Karlstads flygplats är helt enkelt så mycket större, både geografiskt och till befolkningen.

Under många år har Karlstad kämpat för sin flygplats och försökt få olika bolag att etablera reguljär trafik. Det har gått så där, för en kommun får egentligen inte upphandla och stödja flyglinjer. Om det vittnar ett antal domar. Men Frankfurtlinjen hann läggas ner på grund av Brexit och redan innan pandemin så slutade Stockholmsflyget till Arlanda.

Till VF säger Mikael Lundström (L), som är ordförande för Karlstad Airport, att affärslogiken numera är sådan att operatörerna kräver betalt för att flyga. Då hamnar mindre flygplatser, som staten sedan länge tagit sin hand ifrån, i kläm. Med trafikplikt så kommer dock flygtrafik att kunna upphandlas, och då av Trafikverket och inte av kommunen eller Region Värmland.

En fungerande flyglinje är viktig för Karlstad och övriga Värmland. Kanske inte alltid för de som bara skall till just Stockholm (även om det torde vara säkrare om än inte billigare för de som inte vill riskera försenade eller inställda tåg), men för de som vill ta sig vidare ut i Europa och världen. Om något borde bolagen och flygplatsen lära sig att marknadsföra flyget bättre till allmänheten. Det är inte bara affärsresenärer som kan ha nytta av en flyglinje.

Flygplatsen är också viktig av beredskapsskäl. Utredaren Peter Norman föreslår att Karlstads flygplats status som nationell beredskapsflygplats blir permanent, från att ha varit temporär sedan 2020. Det innebär att hålla beredskap för att kunna öppna för samhällsviktig trafik inom en timme, dygnet runt. Utredningen föreslår också att Karlstad, tillsammans med Sundsvall, blir en hubb för framtidens elflyg, där närheten till Oslo påpekas.

Flygplatsutredningen lägger fram en helhetssyn som tidigare saknats för flygets del. Den innebär också att fler flygplatser, tyvärr dock inte Karlstad, skall inkluderas i det nationella basutbudet, vilket betyder att staten åter tar över ansvaret via Swedavia. Det gäller bland annat Skellefteå, och sedan kanske Kalmar och Ängelholm. Det är en välkommen insikt om de regionala flygplatsernas betydelse, och som saknades när staten för 13 år sedan tog sin hand ifrån dem.

Förslaget: Avveckla flyglinjen Torsby/Hagfors–Arlanda

Artikeltaggar

ÄngelholmArlandaBeredskapFlygplatserFlygtrafikHagforsInfrastrukturKalmarKarlstadKarlstads flygplatsLedareMikael LundströmPeter NormanRegion VärmlandSkellefteåSundsvallSwedaviaTorsbyTrafikverket