Hoppa till huvudinnehållet

Lars Gårdfeldt om biskopsutspelet: ”Hatet ska de inte behöva bära ensamma”

Publicerad:
Prästen Lars Gårdfeldt tycker att biskoparna borde sluta upp bakom de tre som vill att alla präster ska viga gay-par.
Prästen Lars Gårdfeldt tycker att biskoparna borde sluta upp bakom de tre som vill att alla präster ska viga gay-par.

I Svenska kyrkan har prästerna vigselrätt. Kristinehamnsbördige Lars Gårdfeldt har tidigare meddelat att om präster säger nej till att viga homosexuella par så kommer han att vägra viga heteropar.

Lars Gårdfeldt har gått ut offentligt och meddelat att han vägrar viga heteropar. Dock gör han ett undantag för Karlstad stift. Detta efter att biskopen i Värmland, Sören Dalevi som också kommer från Kristinehamn, varit tydlig med att han inte vill prästviga präster som säger nej till att viga homosexuella par.

Jag känner en sorg över att de här modiga biskoparna lämnas ensamma av de andra biskoparna.
Lars Gårdfeldt

Sören Dalevi har sedan fått sällskap av biskoparna Andreas Holmberg i Stockholms stift och Mikael Mogren i Västerås stift.

De har i en debattartikel försvarat sin ståndpunkt, att inte prästviga personer som inte kan tänka sig att viga personer av samma kön.

De förklarar i debattartikeln att de inte vill tvinga de som redan är präster att viga samkönade par. Det är inte något som Lars Gårdfeldt ser som ett problem.

– Det kan man pensionera bort, säger han.

Lars Gårdfeldt menar att som kristna borde de andra biskoparna ställa upp för sina kollegor, att inte låta dem stå ensamma i den här diskussionen.

– Jag känner en sorg över att de här modiga biskoparna lämnas ensamma av de andra biskoparna, säger han.

– Varför talar de inte med en enad röst? fortsätter han.

Han menar att det handlar om ett homofobiskt hat som inte bara drabbar homosexuella utan även dem som står upp för HBTQI-personer.

Ett antal Sverigedemokrater, bland annat Anders Skogsberg som är ledamot i Kyrkomötet och Karlstad stift, har kallat det för diskriminering att vägra prästviga präster som inte vill viga homosexuella. SD-politikerna menar att de tre biskoparna borde starta ett eget samfund, en icke-biblisk regnbågsreligion. Det är det som de tre biskoparna vänt sig mot.

Lars Gårdfeldt anser att de andra biskoparna borde sluta upp bakom sina kollegor.

– Det här hatet ska de inte behöva bära ensamma, säger han.

Prästen Lars Gårdfeldt lever med personlarm efter vigselvägran: ”Mycket hat”

Artikeltaggar

ÄktenskapDiskrimineringKarlstadKristinehamnLars GårdfeldtSamhälleSvenska kyrkanVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.