Det råder brist på lokförare i landet.
– Vi skulle omgående anställa 20 till om det fanns, säger Lars Yngström, vd Tågab.
Nu vill Kristinehamns kommun starta en yrkeshögskoleutbildning för lokförare.
– Tåg ställs in för att det inte finns förare, säger Lars Yngström.
Det problemet hoppas han och representanter för kommunen att man ska kunna råda bot på. Kommunen kommer att lämna in i en ansökan till Yrkeshögskolemyndigheten om att få starta en utbildning för lokförare.
Beviljas ansökan kommer 20-talet nya lokförare kunna utexamineras i Kristinehamn. Det är personer som branschen skriker efter. Utbildningen är relativt kort, 44 veckor inklusive arbetsplatsförlagd praktik och lönen är hög sett till utbildningens längd. En nyanställd tjänar 40 000 kronor i månaden innan diverse tillägg.
Kommunen tillsammans med kommunala näringslivsbolaget Närsam och lokala företaget Tågab arbetar med ansökan. Den kommer att lämnas in i juni och sedan kommer Yrkeshögskolemyndigheten med besked i januari 2024 om utbildningen får starta hösten 2024.
– Vi håller på och skriver fram ansökan nu under våren, säger Fredrik Mogren, Närsam.
– Det är inte givet att vi får starta, men det finns många saker som talar till kommunens fördel, säger Lars Yngström.
En sådan fördel är att Värmland idag med sina 200 lokförare fördelade på fem företag, varav Tågab är ett, har goda förutsättningar att få fram praktikplatser. Tågab har också tillstånd från Transportstyrelsen att utbilda och examinera.
– Vår tåginfrastruktur gör oss till en järnvägsknut, fyller Fredrik Mogren i.
– Värmland är dessutom en vit fläck på kartan över utbildningsorter för lokförare, säger Samuel Carlén (S), ordförande för nämnden för arbete, kompetens och välfärd.
Närmaste orter med motsvarande utbildning är Hallsberg, Mjölby, Nässjö och Stockholm.
– Det här är inte en utbildning som primärt är en Tågab-fråga utan det är en branschfråga. Det saknas ungefär 100 lokförare i år, konstaterar Lars Yngström och menar att inget tyder på att bristen på lokförare skulle vara löst till 2024 när kommunen som tidigast skulle kunna starta en utbildning.
Han lyfter också fram behovet av tågtransporter ur ett miljöhänseende och menar att omställningen till fossilfria transporter inte kan hålla den takt som man önskar på grund av lokförarbristen.
Kristinehamns kommun har sedan tidigare en utbildning på eftergymnasial nivå och det är till medicinsk vårdadministratör.
– Från näringslivsbolagets sida vore det roligt om vi kunde få till en till eftergymnasial utbildning. Det är en prestigeutbildning att ha, säger Fredrik Mogren.
Suzanna Hedberg, biträdande rektor för vuxenutbildningen, menar att man från kommunens sida tror stenhårt på idén.
– Men det är ett nålsöga med Yrkeshögskolemyndigheten. Ungefär en av tre ansökningar om att starta utbildningar beviljas.
Samuel Carlén understryker också att hela satsningen handlar om kompetensförsörjning.
– Det här är en chans att hjälpa personer till arbete i en bransch där det finns en efterfrågan, säger han