Hoppa till huvudinnehållet

Dömd för våldtäkt arbetade inom omsorgen: ”Vår chef bara viftade bort det”

Publicerad:
En person som varit timvikarie vid Kristinehamns kommun är dömd för våldtäkt mot barn. Enligt personens kollegor tog närmaste chef inte itu med saken förrän upprepade påstötningar från personalen. Genrebild.
En person som varit timvikarie vid Kristinehamns kommun är dömd för våldtäkt mot barn. Enligt personens kollegor tog närmaste chef inte itu med saken förrän upprepade påstötningar från personalen. Genrebild. Foto: Madeleine Sandström

En man som är dömd för våldtäkt mot barn hade en timanställning vid Kristinehamns kommun.

Mannens kollegor uppmärksammade sin närmaste chef om detta vid upprepade tillfällen innan han fick sluta.

Förvaltningschef Eva Lotta Lindskog hade ingen kännedom om händelsen förrän NKP ringer om detta.

– Vi pratade med vår chef om den här personen vid flera tillfällen, berättar en anställd inom hemtjänsten som vill vara anonym.

Hen menar att det kändes olustigt att en person dömd för våldtäkt skulle gå hem till äldre och ta hand om dem.

– Men vår chef bara viftade bort det och sa till oss att sköta oss själva. Att man måste väga saker mot varandra.

Den dömde mannen har nu inte längre något vikariat inom kommunen. Men HR-chefen Jenny Alpmyr bekräftar att han har varit timanställd.

– Personen har inte någon anställning hos oss. Han arbetade senast hos oss under november 2022, timanställning, svarar hon på NKP:s fråga om mannen.

Han dömdes i juni 2021 vid Värmlands tingsrätt för våldtäkt mot barn.

Eva-Lotta Lindskog, chef för vård-, stöd och omsorgsförvaltningen.
Eva-Lotta Lindskog, chef för vård-, stöd och omsorgsförvaltningen. Foto: Ida Oscarsson

Förvaltningschef Eva Lotta Lindskog har ingen kännedom om händelsen och menar att det inte är någon som har avskedats för då hade hon varit inblandad.

– Om någon blir uppsagd av personliga skäl så känner jag till det, förklarar hon.

Eva Lotta Lindskog återkommer sedan till NKP med uppgifter om att det rör sig om en sommarvikarie som inför sin anställning inte hade någon dom.

– Vi gjorde en registerkontroll och då fanns inga prickar. Men om man sedan får en dom så är det inget som vi får kännedom om. Vi får inga domar skickade till oss, förklarar hon.

Enligt förvaltningschefen ska berörd enhetschef fått vetskap om domen och mannen fick därmed inga fler arbetstimmar vid kommunen.

Borde du inte fått information om detta?

– Har man gjort det man ska, kontaktat HR och avslutat anställningen så finns det ingen anledning att informera mig. Enhetschefen kände till detta och det är rimligt, svarar Eva Lotta Lindskog.

Artikeltaggar

AnställningarArbeteBrott, lag och rättEva Lotta LindskogJenny AlpmyrKristinehamns kommunVåldtäktVåldtäkt mot barnVårdVård och omsorgVärmlands tingsrätt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.