Hoppa till huvudinnehållet

Chockfaktura för kommunens gatubelysning – blev flera miljoner dyrare

Publicerad:
 ”Vi går 9,7 miljoner back och vi vet tydligt varför”, säger Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden.
”Vi går 9,7 miljoner back och vi vet tydligt varför”, säger Martin Hårsmar (M), ordförande samhällsbyggnadsnämnden. Foto: Roger Gleisner

Närmare 10 miljoner kronor gjorde samhällsbyggnadsnämnden i Karlskoga kommun i minusresultat 2022. Det finns entydiga skäl till underskottet menar nämndens nye ordförande Martin Hårsmar (M) säger att priserna rusar.

– Vi går 9,7 miljoner back och vi vet tydligt varför och det är inte för att vi har misslyckats utan det har att göra med omvärldsläget, säger han.

Den stigande inflationen, allt har blivit dyrare och det faktum att budgeten görs med sex års intervall skapar ett ekonomiskt glapp. Det finns några ”bovar” i dramat och det är att snöröjning och halkbekämpning blivit 21 procent dyrare och kommunens elavtal för gatubelysning.

Ett nytt avtal slöts i november 2021 och vid tiden för det nya avtalet fanns en viss prisstegring. Efter det har priserna, som Martin Hårsmar uttrycker det, minst sagt rusat och diagramstapeln sticker iväg nästan spikrakt upp.

Vi ser att vi har en för liten budget till kostym vi har,
Martin Hårsmar (M)

Fakturan för gatubelysningen väntades hamna på 2 miljoner kronor vilket i sig var högre än de 1,7 miljoner som var budgeterade. Istället blev det otroliga 4,4 miljoner som fakturan till slut landade på. Alltså mer än det dubbla som fanns i prognosen.

– När avtalet skrevs var läget ett helt annat och handlade om att säkra el för hela koncernen så att vi inte stod utan. Det var prissäkringar som kostade extra, säger Ulrika Lundgren chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Avtalet som skrevs i november 2021 handlade om att säkra el för gatubelysning med Kemab som i sin tur använde sig av en extern leverantör. Nu vill förvaltningen diskutera hur de tillsammans med Kemab ska gå vidare. Avtalet från 2021 gäller till maj i år.

Gatubelysning blev 2,4 miljoner dyrare än prognosen.
Gatubelysning blev 2,4 miljoner dyrare än prognosen. Foto: Janerik Henriksson/TT

En annan utgiftspost som nämnden och förvaltningen tittar närmare på är hur gröna utomhusytor ska skötas framöver. Karlskoga har stora grönområden sett till tätortens storlek, det är beror på försvarsindustrins placering. Bra ur säkerhetsmässigt tänk men mindre bra ur ett ekonomiskt perspektiv. Idag saknas 3,4 anställda för att kunna sköta alla ytor. Nu handlar det om att prioritera.

– Har vi kvar samma budget kan vi inte fortsätta att sköta om samma stora yta. Vi tittar på vilka ytor vi kan ta bort, säger Ulrika Lundgren.

Under 2021 och 2022 räddades förvaltningen till viss del av projektet Ansiktslyftet som bidrog med extra resurser. Världsläget och ökade kostnader för exempelvis drivmedel är några av orsakerna bakom situationen.

– Vi ser att vi har en för liten budget till den kostym vi har, säger Martin Hårsmar och menar att antingen kan kostymen göras större eller så får man krympa kostymen.

Artikeltaggar

AvtalBudgetarEkonomiFörvaltningKarlskogaKarlskoga kommunKemabMartin HårsmarModeraternaNämnderPolitikUlrika Lundgren

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.