Hoppa till huvudinnehållet

Premiär för ny policy: Nya gymnastikhallen får konst för 550 000

Publicerad:
Den nya truppgymnastikhallen blir första nybygget där Kristinehamns kommun tillämpar enprocentsregeln för konst.
Den nya truppgymnastikhallen blir första nybygget där Kristinehamns kommun tillämpar enprocentsregeln för konst. Foto: Sweco Architects

I december får Kristinehamn en ny gymnastikhall – och ett nytt konstverk. Nu söker Kristinehamns kommun konstnärer som vill lämna förslag på konstnärlig utsmyckning till hallens fasad.

Budgeten för projektet sätts med den så kallade enprocentsregeln, som Kristinehamns kommun redan 2019 beslutade att tillämpa vid ny- och ombyggnationer.

Truppgymnastikhallen blir första projektet där kommunen använder sig av regeln, som innebär att en procent av byggkostnaderna avsätts för konstnärlig gestaltning.

För hallprojektet innebär det att konsten får kosta 550 000 kronor, inklusive allt, från skissarvoden till montering.

”Berikar stadsbilden”

– Det känns väldigt bra att vi nu kan applicera enprocentsregeln i Kristinehamns kommun. Offentlig konst berikar stadsbilden och möjliggör för människor att få möta konsten i sin vardag och skapa relationer till en plats, säger kommunens kulturchef Maria Lobell.

Hon tycker att det är bra att kommunen tagit ett policybeslut om enprocentsregeln.

– Vid hade en konstpolicy förut också och i den stod det ”upp till en procent”, men det efterföljdes inte. Nu sker det på ett mer strukturerat sätt, säger hon.

Maria Lobell är kulturchef i Kristinehamns kommun.
Maria Lobell är kulturchef i Kristinehamns kommun. Foto: Lena Richardson

Att anslå en fast princip kan eventuellt också göra att man inte inför varje nytt byggprojekt måste ha en diskussion om konstens roll i samhället och vad den får kosta.

– Det blir ordning och reda, säger Maria Lobell.

Nu är kommunen redo att ta emot intresseanmälningar från konstnärer som vill göra konst till nybygget. Sista ansökningsdag är den 12 mars.

– Det blir jättespännande att se vad vi får in, säger Maria Lobell.

Första spadtaget för den nya truppgymnastikhallen togs den 10 februari och projektet beräknas vara klart i december – inklusive konstverket.

Konst för 70 eller 14 miljoner? – Region Värmland väljer det billigaste

Artikeltaggar

KonstKristinehamnKristinehamns kommunKulturMaria LobellNöje/KulturSamhälleSweco

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.