Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska kärnkraften ingå i vår hållbara energimix

Publicerad:
Valrörelsens animerade strid om vindkraft eller kärnkraft var meningslös. Vi behöver båda, skriver Tanmoy Bari.
Valrörelsens animerade strid om vindkraft eller kärnkraft var meningslös. Vi behöver båda, skriver Tanmoy Bari. Foto: Greenely

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Nu adderar vi kärnkraft medan vi håller olja och gas utanför. Skälet är enkelt; kärnkraften behövs i energiomställningen, skriver Tanmoy Bari.

Sverige och övriga Europa ställer om till fossilfri elproduktion samtidigt som industrin och transportsektorn ska elektrifieras, vilket innebär att den fossilfria elproduktionen måste öka kraftigt. I det läget är det oklokt att utesluta något fossilfritt energislag. I den energimix vi på Greenely har ingår redan sol-, vind- och vattenkraft. Nu adderar vi kärnkraft medan vi håller olja och gas utanför. Skälet är enkelt; kärnkraften behövs i energiomställningen.

Den svenska Energimyndighetens prognos visar att behovet kommer av el kommer att mer än fördubblas de närmaste tjugo åren. Vi har det gott förspänt med en nästintill fossilfri elproduktion, men Sverige är inte en egen energimarknad. Är det elbrist i grannländerna och priserna rakar i höjden, så exporterar vi el och importerar höga priser. Det ska vi inte ändra på. Klipper vi ledningarna till grannländerna kan akut effektbrist drabba oss hårt. Vi måste öka elproduktionen och det måste ske fossilfritt.

Vattenkraften är färdigbyggd, medan vind- och solkraft har stor potential, men utan att kunna täcka behoven fullt ut. Höga elpriser och statliga sparkampanjer kan sänka förbrukningen. Enligt Svenska kraftnät minskade förbrukningen med 8,2 procent i december 2022 jämfört med december året innan, men under höglasttimmarna morgon och kväll var minskningen mindre. Men besparingar räcker inte.

Så skriver du en debattartikel

Efterfrågeflexibilitet, det vill säga att förbrukarna automatiskt varierar förbrukningen hos värmepumpar och elbilsladdare just under höglasttimmarna, kommer att behövas för att kapa effekttopparna. Men inte heller efterfrågeflexibilitet kommer att räcka.

Regeringen har öppnat upp för att tillåta att ny kärnkraft byggs på nya platser och 24 kommuner är intresserade av så kallade små modulära reaktorer (SMR) på sin mark, enligt en enkät som TT gjort. Om SMR-tekniken blir kommersiellt gångbar kan den kanske på sikt ersätta dagens stora och ålderstigna reaktorer vars produktion visat sig vara allt annat än planerbar.

Sveriges energisystem är under press, och värre blir det. Produktionen måste byggas ut kraftigt och valrörelsens animerade strid om vindkraft eller kärnkraft var meningslös. Vi behöver båda, liksom vi behöver solkraft, lagring, efterfrågeflexibilitet och fortsatt energieffektivisering.

EU har klassat kärnkraft som ett hållbart energislag och eftersom en bred riksdagsmajoritet är för nya reaktorer antar vi att kärnkraft kommer att ingå i energimixen åtminstone under detta sekel. Vi bejakar den utvecklingen. Det viktigaste är att vi kan öka elproduktionen, minska utsläppen av koldioxid och samtidigt ha rimliga elpriser. Kärnkraften ingår i en hållbar energimix.

Tanmoy Bari

Vd, digitala elbolaget Greenely

Artikeltaggar

DebattElproduktionEnergiEnergiförsörjningEnergimyndighetenEUHållbarhetKärnkraftSolenergiSvenska kraftnätSveriges regeringTT NyhetsbyrånVattenkraftVindkraft